Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sants-Montjuïc

ESPAIS DE LA RUTA


El Refugi 307, situat al barri del Poble-sec, va ser construït pels veïns per protegir-se dels bombardeigs de l'aviació franquista i dels seus aliats italians i alemanys, que atacaren Barcelona a partir del mes de febrer del 1937. Actualment, el refugi es troba en perfecte estat de conservació i s'hi fan visites guiades.

El Refugi 307 és un dels més grans que es van construir a la ciutat durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Es calcula que se'n van excavar més de 1.400. El nom respon al número d'expedient que va rebre de la Junta de Defensa Passiva de Barcelona.

La construcció del Refugi 307, que segons el plànol del projecte es va fer l'any 1937, va ser possible gràcies a la feina realitzada pels veïns i veïnes, entre ells els infants que un cop finalitzada la jornada escolar col·laboraven en l'excavació. El refugi tenia una capacitat per a 2.000 persones que es repartien al llarg d'uns 200 metres de túnels de volta catalana de 2,10 m d'alçada i entre 1,5 m i 2 m d'amplada, en gran part revestits amb maons a les parets i pintat amb calç blanca per alleugerir els efectes claustrofòbics del subsòl. Hi havia tres portes d'accés per facilitar-hi l'entrada des dels carrers dels voltants i assegurar-ne la sortida en cas d'obstrucció d'alguna de les entrades. Per evitar els efectes devastadors de les explosions, els túnels d'accés tenien forma de ziga-zaga. A la zona central es trobaven diverses instal·lacions bàsiques, com una infermeria i una font, així com dos vàters i nombrosos bancs de fusta fixats a les parets. Destacava també un grup electrogen per il·luminar el refugi durant les apagades, sistema més segur que no pas els fanals de petroli. A les parets hi havia nombrosos rètols informatius amb les normes de comportament durant l'estada al refugi.

Malgrat que el Refugi 307 es considerava com un dels més segurs per estar excavat a la falda de la muntanya de Montjuïc, la nit del 17 de març del 1938 una bomba que va caure prop del refugi va provocar un moviment de terres i l'ensorrament d'una part del mateix, causant la mort de dos infants.

El Refugi 307 va ser inaugurat com espai visitable l'1 d'abril del 2007 i avui està gestionat pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), que va adequar l'espai per mostrar l'horror dels bombardeigs i, alhora, fer un reconeixement públic a les persones que van viure sota les bombes. Més informació al web del MUHBA.

Localització: Carrer Nou de la Rambla, 169 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.371999809, 2.166956946

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn