Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sants-Montjuïc

ESPAIS DE LA RUTA


El mes de març del 1931, diversos grups d'esquerres, catalanistes i republicans van convocar a Barcelona la Conferència d'Esquerres Catalanes que es va celebrar els dies 18 i 19 a l'edifici del Foment Republicà de Sants. El resultat de la conferència va ser el naixement d'un nou partit polític, Esquerra Republicana de Catalunya, guanyador de les eleccions del 12 d'abril que van provocar la proclamació de la Segona República espanyola.

El maig del 1930, el setmanari L'Opinió va publicar el "Manifest d'Intel·ligència Republicana", que va ser signat per republicans, catalanistes, sindicalistes de la CNT, socialistes, comunistes i altres grups que apostaven per una república federal. El manifest demanava la "instauració de la república democràtica" i la necessitat d'agrupar les diferents forces polítiques catalanistes i republicanes. Malgrat que el document no va acabar de quallar en aquell moment, mesos després, el grup de L'Opinió i el Partit Republicà Català van convocar la Conferència d'Esquerres Catalanes amb l'objectiu de constituir una nova força política unitària. En tornar de l'exili, Francesc Macià i el seu partit, Estat Català, se sumaren al projecte.

El 18 de març, a les onze del matí, tingué lloc la sessió inaugural de la Conferència a l'edifici del Foment Republicà de Sants, al carrer de Cros número 7, on avui hi ha una placa commemorativa. En aquesta trobada, coneguda també com la Conferència de Sants, es marcaren les primeres idees i les bases que desembocarien en la creació d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Tots els assistents van expressar la voluntat de crear un projecte comú per concórrer a les eleccions municipals del 12 d'abril del 1931 i això va facilitar en gran mesura la presa d'acords. El nou partit sorgit de la reunió seria la principal força política catalana durant el període republicà, amb Francesc Macià com a president. Esquerra Republicana de Catalunya guanyà les eleccions amb el 68% dels regidors catalans en coalició amb la Unió Socialista de Catalunya. Dos dies després, Francesc Macià proclamà la República Catalana des del balcó de la Generalitat.

Localització: Carrer de Cros, 7 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.374849037, 2.137969708

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn