Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sants-Montjuïc

ESPAIS DE LA RUTA


El 19 de juliol del 1936 estava previst inaugurar l'Olimpíada Popular en aquest estadi, però es va haver de suspendre a causa de l'aixecament militar feixista. Barcelona havia decidit organitzar la seva pròpia Olimpíada, amb participació de diversos països, per contrarestar els Jocs Olímpics de Berlín que Hitler utilitzà com altaveu de la propaganda nazi.

L'any 1931, Barcelona i Berlín es van disputar l'organització dels Jocs Olímpics de l'any 1936, però la proclamació de la Segona República espanyola i les notícies sobre disturbis arreu del país no van oferir prou garanties als membres del Comitè Olímpic Internacional (COI), que escolliren Berlín,convertida en la capital del Tercer Reich l'any 1933 amb l'ascens al poder del partit nazi. Per aquest motiu, Barcelona va organitzar una Olimpíada Popular -un esdeveniment creat el 1921 amb l'impuls de les classes obreres- com a alternativa als Jocs de Berlín. L'objectiu era difondre els valors d'agermanament entre els pobles mitjançant la pràctica de l'esport, amb un clar caràcter antifeixista i interclassista. Aquesta Olimpíada rebé el finançament de la Generalitat de Catalunya, del Govern espanyol i del govern francès, així com el recolzament de nombroses entitats esportives, culturals i socials catalanes.

El 19 de juliol del 1936, a l'estadi de Montjuïc -projectat per l'arquitecte Pere Domènech per a l'Exposició Internacional del 1929- estava tot a punt per a la inauguració de l'Olimpíada Popular, però l'esclat de la rebel·lió militar en contra de la República aquell mateix dia impedí la celebració de l'esdeveniment. Amb la nova situació, al voltant de 200 atletes, agraïts per la bona acollida que havien rebut de la ciutadania, van oferir a les autoritats el seu suport per defensar la República, fins al punt d'incorporar-se a les milícies ciutadanes i allistar-se a les columnes que marxaven cap al front d'Aragó. Foren els primers combatents estrangers, abans de la creació de les Brigades Internacionals.

Durant la Guerra Civil, l'estadi de Montjuïc fou utilitzat pel Comitè Central d'Ajut als Refugiats com a centre d'acollida de persones que fugien de la repressió feixista en aquelles zones que el cop d'Estat militar havia triomfat. Ja durant el franquisme, l'estadi fou molt poc usat, amb alguna excepció, com en els Jocs del Mediterrani del 1955. A la dècada de 1970 es volia enderrocar, però les pressions ciutadanes el van salvar. Amb la celebració a Barcelona dels Jocs Olímpics del 1992 va ser completament reformat, mantenint-ne les façanes del 1929. Des de l'any 2001 porta el nom d'Estadi Olímpic Lluís Companys, qui fou president de la Generalitat i afusellat pel règim franquista.

Localització: Avinguda de l'Estadi, s/n || Coordenades: (LAT, LONG): 41.365955265, 2.155758896

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn