Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Horta-Guinardó

ESPAIS DE LA RUTA


Aquesta reproducció del pavelló de la República espanyola a l'Exposició Internacional de París del 1937 fou edificada l'any 1992, aprofitant la remodelació de la Vall d'Hebron en motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona. Un pavelló idèntic al que representà els valors democràtics republicans a la capital francesa, avui allotja un centre de documentació sobre la història d'Espanya del segle XX.

El govern de la Segona República espanyola encarregà als arquitectes Josep Lluís Sert i Luís Lacasa un pavelló per difondre a la mostra parisina els valors democràtics republicans enfront dels totalitarismes creixents a Europa. Sert, que formava part del corrent d'arquitectes moderns inspirats en els principis del racionalisme de Le Corbusier, projectà juntament amb Lacasa un edifici avantguardista, de línies rectes i façanes sense ornamentacions que contrastava amb els pavellons d'arquitectura monumentalista dels països governats per règims totalitaris com Alemanya o la Unió Soviètica.

S'aprofità l'Exposició Internacional de París per mostrar al món el que estava passant a Espanya, que es trobava en plena guerra civil ocasionada a partir de l'alçament militar feixista de juliol del 1936 en contra del legítim govern republicà. El pavelló espanyol esdevingué una eina de propaganda per alertar del perill que suposaria una victòria del feixisme a Espanya per a l'estabilitat mundial. La Segona República demanava així el suport exterior que se li negava a través del Comitè de No Intervenció mentre que els militars sollevats rebien el suport d'Itàlia i d'Alemanya, que enviaven homes, armes i avions als feixistes espanyols.

Nombrosos artistes reconeguts van voler col·laborar en aquesta tasca propagandística aportant la seva obra al pavelló. S'exposà la "Font de Mercuri" d'Alexander Calder, el mural titulat "El pagès català en revolta" de Joan Miró i l'emblemàtic "Guernica" de Picasso, que denunciava els bombardeigs aeris de la Legió Cóndor alemanya sobre la ciutat basca de Gernika. També s'instal·laren fotomuntatges per explicar les polítiques socials i modernitzadores de la República i altres peces, com un retrat de grans dimensions del poeta Federico Garcia Lorca, assassinat pels feixistes.

En finalitzar l'Exposició Internacional, el pavelló fou derruït i les obres artístiques foren repartides per diferents països; algunes acompanyaren els seus autors a l'exili. Gairebé 50 anys després, l'Ajuntament de Barcelona decidí reproduir fidelment aquell emblemàtic edifici al barri de la Vall d'Hebron que estava essent remodelat per acollir part de les infraestructures per als Jocs Olímpics del 1992. Durant els Jocs l’edifici acollí sales de premsa i després fou tancat, fins que l'any 1997 s'hi instal·là la Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona, amb un fons documental únic sobre el període de la Segona República, la Guerra Civil, l'exili, la dictadura franquista i la transició democràtica.

Localització: Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 34-36 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.430676677, 2.151199337

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn