Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Horta-Guinardó

ESPAIS DE LA RUTA


Al cim del Turó de la Rovira, des d'on es divisa una extensa part de Barcelona, es van instal·lar durant la Guerra Civil unes bateries antiaèries per protegir la població contra els bombardeigs de l'aviació italiana i alemanya que donaven suport a l'exèrcit franquista.

Durant la Guerra Civil (1936-1939), Barcelona va patir 194 bombardeigs, alguns procedents de vaixells franquistes, però sobretot de les aviacions italiana i alemanya que col·laboraren amb els militars colpistes. Hitler i Mussolini utilitzaren el conflicte espanyol com a camp de proves per a la seva maquinària bèl·lica, en vistes a una nova guerra mundial. L'objectiu era destruir fàbriques d'armament i infraestructures però també desmoralitzar i atemorir la població civil a la rereguarda.

Al 1937, el govern de la República va crear diversos organismes per coordinar la defensa contra els atacs aeris. Sota la supervisió de la Defensa Especial Contra Aeronaus (DECA) es van construir les bateries antiaèries al Turó de la Rovira per contrarestar els atacs dels avions procedents de l'illa de Mallorca. Gràcies a la situació privilegiada, amb una alçada de 262 metres sobre el mar, aquest punt de la ciutat es va considerar l'emplaçament més adequat per instal·lar-hi les defenses. Es van construir set bateries i diversos serveis per als oficials i soldats: dormitoris, cuina i dutxes. Els canons que es van utilitzar eren Vickers del calibre 105 mm i podien disparar a una distància màxima de 13.400 metres. En realitat, aquestes bateries no van ser de gran eficàcia. La seva funció va ser principalment de dissuasió, ja que eren força lluny de la costa per on arribaven els avions.

Acabada la guerra, a mitjan de la dècada dels anys 1940, l'espai que ocupaven les bateries va esdevenir un important nucli de barraquisme que va arribar a acollir unes 110 barraques i unes 600 persones arribades a Barcelona en busca de feina a la indústria catalana.

El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) ha posat en valor els diferents episodis històrics del turó amb la instal·lació de plafons informatius a l'aire lliure i amb la recuperació de l'edifici de comandament de la bateria antiaèria que avui acull l'exposició "Barcelona al límit" per mostrar com era la ciutat sota les bombes de la guerra i com es va transformar durant la postguerra. Més informació al web del MUHBA.

Localització: Carrer Marià Lavèrnia, s/n || Coordenades: (LAT, LONG): 41.419359329, 2.161721483

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn