Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


El Teatre del Liceu acollí el dia 19 d'octubre del 1938 un concert benèfic de Pau Casals per a la Societat d'Ajuda als Infants. El violoncel·lista va llegir unes paraules demanant ajuda per a l'adquisició de roba, aliments i medicaments per als infants i els ancians que estaven patint les conseqüències de la Guerra Civil.

Pau Casals, músic català amb una gran projecció internacional, va mostrar sempre una actitud de defensa de la pau i la llibertat i una clara implicació en accions humanitàries, oferint nombrosos concerts benèfics, com el que va tenir lloc al Teatre del Liceu en plena Guerra Civil. Aquest va ser l'últim concert de Pau Casals a Catalunya i Espanya abans d'exiliar-se, i el va fer per recaptar fons en benefici de la Societat d'Ajuda als Infants. El músic va estar acompanyat per l'Orquestra Nacional de Concerts dirigida pel mestre Pérez Cases. A la mitja part del concert, el violoncel·lista va llegir unes paraules dirigides al poble americà demanant ajuda per l'adquisició de roba, aliments i medicaments per als infants i els ancians. El Teatre del Liceu estava totalment ple, i entre els assistents hi havia el president de la República, Manuel Azaña, i el cap de govern Juan Negrín. També hi van assistir els representants dels poders civils i militars de la República i de l'esfera intel·lectual i artística. Després del concert, Pau Casals es va reunir al Cercle del Liceu amb les autoritats assistents i altres personalitats del món polític, que el van felicitar per l'actuació i pel compromís amb el poble català.

Amb el triomf franquista, Pau Casals va abandonar Espanya i passà a França, establint-se a Prada de Conflent. Durant la Segona Guerra Mundial va continuar portant a terme concerts benèfics per ajudar als seus compatriotes exiliats, especialment els confinats a camps de concentració. Aquest compromís amb els Drets Humans va provocar que fos proposat com a Premi Nobel de la Pau al 1958 i que al 1971 composés l'himne de les Nacions Unides.

Localització: La Rambla, 51 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.380352506, 2.173583508

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn