Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


Durant la transició a la democràcia, organitzacions d'ultradreta van dur a terme una sèrie d'atemptats terroristes. Un d'aquests atacs va produir-se el 20 de setembre del 1977 a l'edifici de la revista satírica El Papus, que es trobava en aquest edifici de la confluència del carrer de Tallers amb la plaça de Castella, provocant un mort i tretze ferits.

La revista El Papus, amb el subtítol "Revista satírica y neurasténica", va sortir a la llum el 20 d'octubre del 1973 i es publicà fins a l'any 1986. Es caracteritzava per fer sàtira d'aspectes polítics i socials de plena actualitat.

El 20 de setembre del 1977, a la seu del segell Amaika -que editava les revistes El Papus, El Cuervo i Party- es va rebre una maleta bomba que no explotà al despatx del director que n'era el destinatari, sinó a la mateixa recepció, causant la mort del conserge de l'edifici, Juan Peñalver, i provocant ferides a tretze persones més. L'autoria fou reivindicada per la Triple A (Alianza Apostólica Anticomunista) i tot indica que els autors pertanyien a la Hermandad Nacional de la Guardia de Franco i a la Juventud Española en Pie. L'atemptat va ser la resposta d'aquesta organització profeixista al número posterior al 20 de novembre del 1976 d'El Papus, que havia publicat una sàtira en referència a la concentració celebrada a Madrid per commemorar el primer aniversari de la mort del dictador Franco.

En protesta per l'atemptat, es va celebrar una manifestació que va aplegar 6.000 persones i que va anar de la seu de la revista, passant per la plaça de Catalunya i la plaça de Sant Jaume, fins a l'edifici del Govern Civil, on es va lliurar un manifest de protesta contra l'atemptat. Després d'unes setmanes sense sortir, el 8 d'octubre del 1977 El Papus es tornava a publicar amb una fotografia dels efectes de l'atemptat i el titular "La visita del rencor" i l'editorial portava per títol "Vosotros fascistas, sois los terroristas". Poc després de l'atemptat, 13 persones foren detingudes, totes elles conegudes per la seva violència practicada contra el canvi democràtic. Malgrat tot, la sentència del cas és un reflex de la molt deficient investigació policial davant dels fets. Els processats només foren condemnats a alguns mesos de presó per un delicte de tinença d'explosius.

Localització: Carrer de Tallers, 77 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.384966436, 2.166372990

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn