Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


En aquest punt de la Rambla fou detingut Andreu Nin, dirigent del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), que fou il·legalitzat després dels Fets de Maig del 1937. Un cop detingut, Nin fou assassinat per agents soviètics. Des del 1983 hi ha una placa commemorativa en aquest indret en memòria de Nin.

Després dels Fets de Maig del 1937, el govern de la República va iniciar una forta repressió contra el POUM, la CNT i la FAI. A finals de maig es va tancar l'òrgan de premsa del POUM, La Batalla, i el 16 de juny es firmà un decret per a la dissolució del partit. El mateix dia 16 fou detingut el seu Comitè Executiu, els redactors de La Batalla i quaranta destacats militants. Tots ells foren conduïts a València, menys el seu líder, Andreu Nin, que va desaparèixer després de la seva detenció a la Rambla número 128.

Andreu Nin fou traslladat a la presó d'Alcalá d'Henares, on intentaren extreure-li una confessió de culpabilitat i el reconeixement de la relació entre el POUM i els agents de Franco i Hitler. La seva detenció no es va fer pública fins al 22 de juny. Durant el captiveri va ser torturat i finalment assassinat en un punt desconegut de la carretera entre Alcalá i Perales de Tajuña. La premsa del dia 25 de juny divulgà que s'havia celebrat el judici contra els membres del POUM i el mateix Andreu Nin. Tanmateix, a l'octubre del 1938 es publicava una resolució en què es determinava que les proves contra Andreu Nin eren falses i, per tant, l'acusat era innocent.

Andreu Nin (1892-1937) havia estat un dels màxims representants del socialisme revolucionari a Espanya. El 1935 es convertí en secretari general del POUM, creat de la unió del Bloc Obrer Camperol (BOC) i l'Esquerra Comunista. Durant la guerra fou conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, entre setembre i desembre del 1936, des d'on creà els Tribunals Populars i concedí la majoria d'edat civil als 18 anys.

Localització: Rambla de Canaletes 128 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.384109000, 2.171119000

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn