Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


La plaça de Sant Felip Neri fou greument afectada pel duríssim atac que l'aviació feixista va efectuar contra el centre de la ciutat de Barcelona el dia 30 de gener de 1938, causant la mort a 210 persones i ferides a 125. Part de la parròquia de Sant Felip Neri es va enfonsar causant diversos morts entre els infants del barri i de la resta d'Espanya que hi estaven refugiats.

El 30 de gener, els barcelonins es van aixecar amb el so de l'alarma antiaèria, que continuaria sonant fins a les dotze del migdia. El primer bombardeig va començar a les 9.00 h i el segon, al voltant de les 11.30. Es van llençar bombes de gran potència i capacitat destructiva, moltes de 250 kg. L'indret més afectat per aquests atacs va ser el nucli antic de la ciutat, entre el Parlament de Catalunya i la Catedral.És molt probable que l'objectiu dels atacs fos destruir el Palau de la Generalitat, que no va sofrir cap dany.

Un dels punts més afectats va ser la plaça de Sant Felip Neri, on el soterrani de la sagristia s'havia condicionat com a refugi. En aquest espai, Protecció de Menors hi acollia més d'una vintena de nens de la resta d'Espanya que havien arribat a Barcelona fugint dels ocupants, així com altres infants veïns del barri. La volta del refugi semblava ser de pedra, com les parets, però era una falsa volta de rajola i, en caure un obús, tot l'espai es va enfonsar. A la mateixa plaça, dues cases més van ser derruïdes i la façana de l'església va quedar crivellada per la metralla de les bombes, tal com avui dia encara es pot observar. Després de la guerra les autoritats franquistes van difondre la idea que aquestes marques eren d'afusellaments perpetrats per la República.

A partir d'aquest bombardeig, que va causar més de 200 víctimes mortals, es va intentar negociar per evitar aquest tipus d'atac indiscriminat. El govern republicà va contactar amb el govern britànic per intentar que la comunitat internacional intimidés la causa franquista. Es va aconseguir que durant el mes de febrer pràcticament no hi hagués atacs, però el mes de març se'n van produir de nous i d'unes dimensions superiors.

Localització: Plaça de Sant Felip Neri || Coordenades: (LAT, LONG): 41.383389738, 2.175075940

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn