Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


El 19 de juliol del 1936, dia que els militars sollevats van sortir al carrer a Barcelona, el general Manuel Goded va viatjar des de Mallorca fins a la capital catalana amb l'objectiu de redirigir l'alçament que estava fracassant. Un cop arribat a Barcelona es va desplaçar al Palau de la Divisió (Capitania General), des d'on va intentar aplicar diverses estratègies de lluita que van fracassar.

A les 8 del matí del 19 de juliol del 1936, amb l'aixecament militar iniciat però no proclamat, a les dependències del Palau de la Divisió, el general Fernández Burriel va demanar al general Francisco Llano de la Encomienda -màxima autoritat militar a Catalunya- que s'unís als sollevats, però aquest s'hi negà per fidelitat a la República. Quan el general Manuel Goded, comandant militar de les Illes Balears i partidari de l'alçament, va tenir sota control Mallorca, va desplaçar-se fins a Barcelona per posar fi a la descoordinació regnant entre les tropes sollevades. Quan va arribar al Palau de la Divisió va destituir i detenir el general Llano de la Encomienda.

En rebre els informes sobre la lluita al carrer va comprovar que la situació era crítica, ja que cap dels objectius de les tropes rebels havien estat assolits: el Palau de la Generalitat, la Conselleria de Governació, l'edifici de la Telefónica ni les emissores de ràdio. Mentrestant, un grup nombrós de ciutadans i de guàrdies d'assalt republicans feien cas de l'arenga pronunciada pel comandant Frederic Escofet, des del balcó de la Comissaria General d'Ordre Públic, animant-los a assetjar el Palau de la Divisió. Aleshores, el general Goded va posar-se en contacte amb el general José Aranguren, cap de la Guàrdia Civil, perquè se sumés al cop, però aquest s'hi negà. Davant la negativa, fou el propi Goded qui telefonà a la Conselleria de Governació per negociar la seva rendició amb la sola condició que es lliuraria únicament a la Guàrdia Civil. A continuació, els comandaments i els soldats van ser traslladats a la Conselleria de Governació. Pel que fa al general Goded, va ser traslladat al Palau de la Generalitat davant el president Lluís Companys, que els esperava al seu despatx.

Localització: Passeig de Colom, 14 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.379056662, 2.180057774

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn