Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


Durant la matinada del 19 de juliol del 1938, sis avions italians van bombardejar la ciutat. L'atac va causar 3 víctimes mortals i la destrucció de la cúpula de Santa Eulàlia de la Catedral.

El 19 de juliol, a les 2.30 h, sis avions italians Savoia S.81 van iniciar un atac sobre la ciutat de Barcelona seguit d'una segona incursió a les 4.15 h. Entre les zones afectades destaca la bomba de 150 kg que va caure sobre la cúpula de Santa Eulàlia de la Catedral de Barcelona, obra gòtica del segle XIII i element simbòlic de la ciutat.

Durant la guerra, i per iniciativa de Carles Pi i Sunyer, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya que anteriorment havia estat alcalde de Barcelona, es van portar a terme diverses accions per protegir el patrimoni cultural i artístic de la ciutat. S'evità així que grups d'incontrolats cremessin edificis eclesiàstics com el monestir de Pedralbes o la Catedral, però no fou possible salvaguardar el patrimoni davant els atacs de l'aviació enemiga. Malgrat tot, en alguns casos es van dur a terme obres per protegir monuments i les façanes d'alguns edificis, per evitar que la metralla de les bombes aèries les fes malbé.

El bombardeig sobre la Catedral no va ocasionar desperfectes a la tomba de Santa Eulàlia justament per les mesures de protecció a les que havia estat sotmesa, però sí que va afectar una de les voltes de l'interior, el cor, algunes capelles laterals i diversos vitralls que no van resistir l'explosió, així com valuoses obres d'art. Després de la Guerra Civil, els voltants de la Catedral van ser sotmesos a una profunda transformació urbanística a conseqüència de les destrosses provocades pel conflicte bèl·lic. L'avinguda de la Catedral s'eixamplà considerablement i alguns edificis nobles es desmuntaren pedra a pedra per ser reconstruïts en nous emplaçaments del Barri Gòtic.

Localització: Pla de la Seu, s/n || Coordenades: (LAT, LONG): 41.384369398, 2.176032328

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn