Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


El 23 de juliol del 1936, representants de diferents partits socialistes i comunistes es van reunir al bar del Pi, a la plaça de Sant Josep Oriol, per formar el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Avui, el bar del Pi continua obert i al seu interior s'hi pot veure una placa commemorativa col·locada el 2001 amb motiu del 65è aniversari de la fundació del PSUC.

Arran dels Fets del 6 d'octubre del 1934, les organitzacions catalanes d'esquerres crearen el Front d'Esquerres i un Comitè d'Enllaç dels diversos partits obrers de Catalunya. Aquest va programar la fundació del PSUC per al dia 26 d'agost del 1936, però l'aixecament militar que suposà l'inici de la Guerra Civil espanyola va accelerar-ne el procés i els quatre partits que en formaven part (Partit Comunista de Catalunya, Federació Catalana del PSOE, Partit Català Proletari i Unió Socialista de Catalunya) van nomenar els seus representants per a la constitució del primer comitè executiu. Joan Comorera va ser nomenat secretari general de l'organització. Es creava així un partit marxista leninista amb autonomia davant del Partit Comunista Espanyol (PCE), ja que va esdevenir la Secció catalana de la Internacional Comunista, trencant així un principi intocable d'aquesta organització: "Un Estat, un partit".

Durant la Guerra Civil espanyola, el PSUC va esdevenir un agent clau. El 21 de juliol del 1936 es creà el Comitè Central de Milícies Antifeixistes, on el PSUC va fer el paper de sintetitzar les opinions a favor d'un objectiu principal: guanyar la guerra als feixistes i aconseguir així una democràcia més sòlida i avançada en drets socials. Això el va fer enfrontar-se a la CNT-FAI, més partidàries de fer la revolució. El PSUC va anar adquirint cada vegada més importància: passà de 6.000 afiliats el 1936 a 60.000 l'any següent. Aquest pes polític i social durant el conflicte bèl·lic ve donat tant pel paper d'organitzador enmig del caos revolucionari com per la identificació dels comunistes amb l'ajut que la República rebia de la URSS.

En acabar la Guerra Civil, el PSUC va seguir actiu a l'exili. Al 1948 va abandonar la lluita armada per continuar amb la política clandestina. A partir dels anys seixanta, després de reestructuracions ideològiques i organitzatives, esdevingué un dels partits més importants de l'oposició antifranquista a Catalunya i, més tard, de la transició democràtica.

Localització: Plaça de Sant Josep Oriol, 1 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.382517378, 2.174010587

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn