Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gòtic i Raval

ESPAIS DE LA RUTA


La seu de l'Ajuntament de Barcelona és, juntament amb el Palau de la Generalitat, un dels edificis històrics que ha viscut més episodis de la història de la ciutat. El 14 d'abril del 1931, per exemple, Lluís Companys va prendre possessió del càrrec d'alcalde i va proclamar la República des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona. Gairebé 50 anys més tard, el 19 d'abril del 1979, Narcís Serra i Serra, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va ser nomenat el primer alcalde escollit democràticament des de l'any 1939.

Les eleccions municipals convocades el dia 12 d'abril del 1931 es van convertir en un plebiscit entre la república i la monarquia. El dia 14 es coneixien els resultats, que donaven la victòria a l'oposició. A la ciutat de Barcelona, Esquerra Republicana de Catalunya aconseguia la majoria. El dia 14 d'abril, Lluís Companys va prendre possessió del càrrec d'alcalde i va proclamar la República a Catalunya des del balcó de l'Ajuntament tot hissant la bandera republicana. A mesura que es coneixia la notícia, l'eufòria va esclatar arreu i les manifestacions de joia ompliren la ciutat. La proclamació de la República fou acollida amb esclats d'alegria perquè representava l'esperança d'una nova Espanya més moderna i justa, mentre que el rei Alfons XIII iniciava un exili voluntari.

El 4 d'abril del 1979 van tenir lloc les primeres eleccions municipals des de la Guerra Civil. A Barcelona va guanyar el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), amb Narcís Serra al capdavant. El 19 d'abril es realitzà la presa de possessió del càrrec i, a continuació, el President de la Generalitat va fer entrega a Serra del bastó de primer mandatari de la ciutat, que fou el primer alcalde de Barcelona elegit democràticament des del 1939. Els objectius estratègics del govern municipal foren, d'una banda, sanejar la hisenda, que estava greument hipotecada per la gestió dels darrers anys; i, de l'altra, plantejar un nou model urbanístic i una nova carta municipal adequada al nou ordenament jurídic. A més, existien necessitats urgents que no havien satisfet els anteriors consistoris, com els serveis socials, una política d'assistència sanitària de proximitat, espais verds o instal·lacions esportives.

Localització: Plaça de Sant Jaume, 1 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.382512959, 2.177167993

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn