Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Eixample dret

ESPAIS DE LA RUTA


El Palau Robert, edifici d'estil neoclàssic i edificat el 1903, va ser, durant la Guerra Civil, la seu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, amb l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, l'edifici fou requisat i es convertí en la Jefatura de los Servicios de Ocupación, centre d'operacions de la repressió franquista.

El 26 de gener del 1939, l'exèrcit sollevat entrava a Barcelona i Franco sotmetia la ciutat a un règim especial d'ocupació. L'objectiu era organitzar la repressió contra els anomenats "rojos-separatistas" i establir l'ordre entre els vencedors per evitar pugnes internes. El general Eliseo Álvarez Arenas ocupà el càrrec de cap dels Serveis d'Ocupació, sota els quals quedaven subordinats el Govern Civil, el Govern Militar i l'Ajuntament de Barcelona, situant-se jeràrquicament per sobre de tots els serveis com ara la sanitat, la premsa, la propaganda i fins i tot la banca.

Amb el règim especial d'ocupació, Barcelona quedà sota l'estat de guerra i les noves autoritats van exercir un autèntic control sobre qualsevol activitat: es requisaren tot tipus de materials (sobretot vehicles i aliments), s'impulsà la depuració de més de 15.800 funcionaris del Govern català, s'aplicà la censura als diaris de la ciutat, es canviaren els noms de carrers i es retiraren les escultures amb un significat polític o catalanista, etc.

El règim especial d'ocupació, finalitzà formalment l'1 d'agost del 1939, quan ja havia pres possessió el nou ajuntament de la ciutat amb Miquel Mateu i Pla coma alcalde; s'havia instaurat la Diputació Provincial de Barcelona i s'havia creat la Capitania General de la IV Regió Militar corresponent a l'àrea de Catalunya.

Localització: Passeig de Gràcia, 107 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.396032602, 2.159616657

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn