Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Escola d'estiu Rosa Sensat, 1968

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Aquest col·legi va acollir, el juliol del 1966, la primera Escola d'estiu des de la fi de la Guerra Civil, organitzada per l'escola de mestres Rosa Sensat. L'associació de professors va voler recuperar aquest instrument de renovació pedagògica que tenia el seu origen al 1914.

[...]

L'Escola de Nostra Senyora de Lurdes fou creada el 1880 seguint les directrius de la congregació de religioses Filipenses d'evangelitzar i alfabetitzar la dona facilitant-li l'accés a la cultura. Aquesta visió pedagògica que es mantingué al llarg dels anys permeté que el centre acollís l'any 1966 la iniciativa clandestina de l'Escola de Mestres Rosa Sensat (fundada el 1965) d'organitzar durant les vacances d'estiu una formació per a mestres. L'objectiu era facilitar eines i mètodes de qualitat al professorat, tot recuperant la renovació pedagògica que s'aplicà durant la Segona República, per fer front a les mancances de l'educació que rebien a l'escola oficial de mestres franquista.

A l'escola d'estiu del 1966 hi participaren 154 mestres vinguts de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears amb el denominador comú de la llengua catalana i la voluntat de renovar la seva professió. La metodologia consistia en l'anàlisi i l'intercanvi de les experiències dels professors i els alumnes (de professió mestres). Es posava en valor la importància de conèixer bé l'infant per a la seva correcta inserció a la realitat del país i de la societat mitjançant l'ensenyament i respectant les característiques de cada infant. Durant el curs del 1966 s'establiren intercanvis d'experiències i opinions entre docents, l'única fórmula possible de redreçar la professió en aquells temps de dictadura. La iniciativa es repetí any rere any amb un augment progressiu de participants.

Al 1971, el règim franquista va reconèixer la deficient formació del professorat i promulgà la Llei General d'Educació que promocionà una certa renovació pedagògica i millorà la formació del professorat amb la creació dels Instituts de Ciències de l'Educació. A partir de llavors, l'Escola de Mestres Rosa Sensat va ser reconeguda com un organisme privat de formació i assessorament pedagògic.

More + Less -

Localització: Carrer de Lincoln, 6-8 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.400145244, 2.150507813

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició