Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Escola Infant Jesús

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

"¡Todos los catalanes son una mierda!" Amb aquest crit el director de La Vanguardia, Luís de Galinsoga, va menysprear l'any 1959 la llengua catalana enmig d'una missa a la parròquia de Sant Ildefons. Aquest fet provocà una resposta social que va desembocar en un boicot contra el diari. La campanya es va allargar fins que Galinsoga fou destituït, el febrer del 1960, esdevenint una de les primeres reivindicacions del catalanisme en temps de Franco amb un gran ressò.

[...]

El crit proferit pel director de La Vanguardia -òrgan de transmissió dels valors del règim i d'adoctrinament polític- el 21 de juny del 1959 a la parròquia de Sant Ildefons, fou en protesta perquè la missa era oficiada en català. S'iniciava així l'anomenat "afer Galinsoga", una campanya de boicot contra aquest diari endegada per persones de l'entorn de l'Acadèmia de la Llengua Catalana i del col·lectiu CC (Crist Catalunya o Catòlics Catalans), un moviment parapolític nacionalista i catòlic sorgit a meitat de la dècada dels anys 1950. El rotatiu va perdre més de 20.000 subscriptors i les vendes van baixar en 10.000 exemplars diaris.

El 19 de gener del 1960, Luis Martínez de Galinsoga va publicar "Afecto y servicio a Cataluña", un article amb el que pretenia demostrar la seva catalanitat afirmant la seva amistat amb Francesc Cambó i Puig i Cadafalch, fet contraproduent, ja que ocasionà una nova contracampanya dels col·lectius catalanistes. Finalment, el propietari del diari, el comte de Godó, davant les pèrdues econòmiques, va demanar al ministre d'Informació i Turisme el cessament immediat de Galinsoga. El 5 de febrer del 1960, tot i alguna divisió entre el Consell de Ministres, Franco va anunciar la decisió que Galinsoga presentés la seva dimissió. La victòria de l'oposició franquista en aquest afer va impulsar l'avenç de diversos moviments antifranquistes i catalanistes que, a partir d'aleshores, protagonitzaren altres campanyes en defensa de la llengua i la cultura catalanes.

More + Less -

Localització: Travessera de Gràcia, 53-65 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.396120161, 2.149459668

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició