Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

L'any 1937, la casa residencial dels actuals jardins de la Tamarita fou convertida en el centre neuràlgic del Servei d'Investigació Militar (SIM). En aquest espai es portaven a terme els interrogatoris als presos considerats més perillosos amb l'assessorament d'agents soviètics.

[...]

Amb l'esclat de la Guerra Civil, la finca de la Tamarita va ser confiscada a l'industrial Alfred Mata per convertir-la en un hospital de campanya. Després dels Fets de Maig del 1937 però, va passar a ser el centre d'operacions del Servei d'Investigació Militar (SIM), l'agència d'intel·ligència del govern de la República durant la guerra, que actuà amb mètodes repressius contra el quintacolumnisme -col·laboradors del franquisme a la rereguarda- i el fenomen dels pròfugs, desertors i emboscats, que fugien per no lluitar al front.

La Tamarita es convertí en una txeca amb una nombrosa presència d'agents soviètics que realitzaven els interrogatoris als presoners. Igualment, també s'hi tancaren militants trotskistes considerats enemics de la República. Tot això en un context de guerra que combinava els esforços de la justícia ordinària republicana amb els dèficits del sistema en mans de decisions arbitràries i repressives. Un exemple d'això foren els interrogatoris, on els presos, sovint, eren sotmesos a tot tipus d'acusacions falses i maltractaments físics o tortures com a mètode per obtenir informació. Quan declaraven allò que els acusadors volien sentir, sovint eren enviats als Tribunals Populars.

La cel·la principal de la Tamarita acollia de 16 a 18 reclusos i, quan superaven aquesta xifra, eren enviats al vaixell presó "Villa de Madrid", situat al port de Barcelona.

More + Less -

Localització: Passeig de Sant Gervasi, 47 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.410199414, 2.136222678

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició