Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Nacional de Catalunya

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

El mes de març del 1966 va tenir lloc al convent dels Pares Caputxins de Sarrià l'assemblea constituent del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB), coneguda popularment com "la Caputxinada". L'acte fou interromput per la policia, que va assaltar el convent, procedí a la dissolució de la reunió i practicà diverses detencions.

[...]

Als anys 50, en aquest convent de Sarrià va néixer l'associació Franciscàlia per iniciativa del frare Basili de Rubí, convertint-lo en un lloc d'acolliment d'artistes i d'intel·lectuals proscrits pel règim franquista. Durant la primera meitat dels 60, factors com la lluita estudiantil -que perseguia donar veu als universitaris i canviar l'ensenyament de caràcter franquista- van trobar aquí el suport necessari per organitzar-se. Després de diverses assemblees, el 9 de març del 1966 s'inicià al convent l'assemblea constituent del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB), coneguda popularment com "la Caputxinada", que aplegà 450 delegats de diferents facultats, a més de periodistes, professors i intel·lectuals.

Iniciada l'assemblea, la policia va fer acte de presència amb l'objectiu de dissoldre-la, però els participants es van negar a sortir. Durant la tancada, s'aprovaren els estatuts i es redactà el "Manifest per a una universitat democràtica". Al migdia del dia 11 de març, la policia va assaltar el convent trencant el concordat signat l'any 1953 entre el règim franquista i el Vaticà que prohibia a la policia intervenir en un espai de culte. Els membres de la junta de delegats foren detinguts i jutjats pel Tribunal d'Ordre Públic (TOP), que declarà il·legal el sindicat. 18 professors partícips van perdre la feina i nombrosos estudiants van ser expulsats de la universitat.

More + Less -

Localització: Carrer del Cardenal Vives i Tutó, 2 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.393811000, 2.119476000

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició