Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Parròquia de Sant Medir

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

En aquesta parròquia del barri de la Bordeta es van crear l'any 1964 les Comissions Obreres, un clar símptoma de l'organització del moviment obrer enfront de la manca de llibertats i de les dures condicions laborals imposades pel règim franquista. L'any 1976, la mateixa parròquia va ser escenari de l'assemblea de reconstitució de la Confederació Nacional del Treball (CNT) a Catalunya.

[...]

A Barcelona, les Comissions Obreres (CCOO) es crearen formalment l'any 1964 en una reunió a la parròquia de Sant Medir on assistiren al voltant de 300 treballadors, que s'havien anat organitzant en trobades precedents a la parròquia de Sant Miquel de Cornellà de Llobregat. Això fou possible per l'aparició de nuclis obrers estables a les grans fàbriques del metall i per la conformació d'una nova classe obrera alimentada per onades migratòries de la resta de l'Estat. Entre els participants a l'assemblea de Sant Medir hi havia treballadors representatius dels diferents sectors productius. Les CCOO es van definir a si mateixes com a moviment sociopolític i no com a sindicat. L'objectiu era agrupar el conjunt dels treballadors independentment de la seva ideologia. Des de l'inici es va mostrar la voluntat d'actuar legalment -en contraposició a l'acció sindical clandestina- i al mateix temps denunciar el Sindicat Vertical (l'únic sindicat legal a Espanya durant el franquisme) per no defensar els interessos dels treballadors. Es va criticar la manca de drets que patien els i les treballadores i es proposà la creació d'un programa reivindicatiu, així com la necessitat de fer una crida per formar comissions obreres a totes les empreses.

La mateixa parròquia de Sant Medir va ser escenari, el 29 de febrer del 1976, de l'assemblea de reconstitució de la Confederació Nacional del Treball (CNT), sindicat fundat al 1910 basant-se en l'anarcosindicalisme que fou prohibit pel règim franquista. Dins la Central Sindical, que havia estat una de les principals forces d'oposició clandestina a la dictadura fins a mitjans de la dècada dels anys 1950, sorgiren a partir del 1970 nuclis llibertaris joves i autònoms que, juntament amb els "cenetistes històrics", van fer possible la reconstrucció de la CNT. L'Assemblea de Sant Medir va congregar 500 persones que van debatre diversos punts: els criteris organitzatius, les tàctiques d'acció sindical i la pluralitat sindical dins l'organització. La CNT fou legalitzada de 9 el maig de 1977.

Tant la creació de CCOO com la reconstitució de la CNT a la parròquia de Sant Medir foren possibles en el context d'un catolicisme obrer que fou un component fonamental del nou moviment obrer que a Catalunya emergí a mitjans dels anys 50. Els capellans obrers exercien a les parròquies dels centres urbans amb més classe treballadora, mentre que els sindicats clandestins eren animats per militants catòlics. El catolicisme doncs, va constituir un dels pilars de l'oposició antifranquista a Catalunya, juntament amb el marxisme i el nacionalisme.

More + Less -

Localització: Carrer de la Constitució, 17 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.369831708, 2.137952194

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició