Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Concentració en favor de les preses polítiques, 1976. Robert Ramos

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

El 1963 es va inaugurar una nova presó per a dones al barri de la Trinitat Vella que seria administrada per monges de l'ordre de les Croades Evangèliques del Crist Rei. Entre les recluses hi destacaren les preses polítiques dels últims anys del franquisme.

[...]

El 9 de juliol del 1963 s'inaugurà la presó de dones de la Trinitat que havia d'acollir les 263 recluses i els 19 nens de la presó de les Corts -clausurada l'any 1955- que havien estat traslladades temporalment a la presó Model durant 8 anys. El centre fou gestionat fins al 1978 per les Croades Evangèliques del Crist Rei, un orde religiós creat el 1937 per vigilar les preses comunes i les dones republicanes empresonades. L'objectiu inicial del règim franquista era fer redimir els presos dels seus pecats, però amb la reforma del Servei Nacional de Presons de l'any 1956 la finalitat passà a ser buidar d'ideologia els interns fins que deixessin de creure en tot allò que els havia dut fins a la reclusió.

Les monges de la presó de la Trinitat, que tenien una marcada ideologia feixista, s'esforçaren per anul·lar les idees pròpies de les recluses. Les preses polítiques eren considerades més perilloses que les comunes pel fet que pensaven per elles mateixes i eren més difícils de dominar. L'objectiu de les monges era fer-los perdre la identitat i aïllar-les del món mitjançant tortures psicològiques. El desembre del 1975, després de la mort de Franco, 14 preses polítiques de la Trinitat es van declarar en vaga de fam per reclamar millores en la seva situació i fer palesa la discriminació que patien, però poques concessions se'ls van fer. Des de llavors i al llarg del 1976, el Col·lectiu Feminista de Barcelona convocà cada diumenge concentracions davant la presó per reclamar canvis en el tracte a les recluses. Finalment, l'any 1978, amb la reforma penitenciària, es va substituir les monges per funcionàries i es va aplicar la nova reglamentació de presons.

L'any 1983 la presó passà a ser Centre Penitenciari de Joves destinat a convictes menors de 21 anys. Al gener del 2009 s'inicià l'enderroc de bona part del complex i es féu un petit acte d'homenatge a les dones que hi havien estat recloses durant el franquisme.

More + Less -

Localització: Carrer del Pare Manjón, 4 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.453207580, 2.191708646

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició