Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Procedent del llibre "Sant Andreu del Palomar i la Sagrera. Com era i com és" Ed. DUX

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

En aquest indret de Sant Andreu es trobava el parc d'Artilleria que la vesprada del 19 de juliol del 1936 -el dia de l'alçament militar en contra de la legalitat republicana- va ser assaltat i saquejat pels obrers que defensaven la República i que van fer-se amb el control de 30.000 fusells.

[...]

A Barcelona, l'alçament militar en contra de la República s'inicià la matinada del 19 de juliol i va tenir el suport de tots els oficials adscrits al parc d'Artilleria de Sant Andreu. L'única missió era la de protegir la gran quantitat d'armament (30.000 fusells) que hi havia emmagatzemat. La defensa de l'edifici va ser organitzada juntament amb la caserna adjacent i els militars van acceptar la col·laboració voluntària d'uns 200 falangistes i tradicionalistes, que foren armats i uniformats per protegir la caserna.

Arribat el vespre, quan a la resta de la ciutat l'alçament s'havia sufocat i la situació estava controlada per les forces governamentals, un gran nombre de ciutadans encapçalats pels anarcosindicalistes de la CNT-FAI es va dirigir a la caserna de Sant Andreu amb la intenció de fer-se amb les armes. Eren conscients que aconseguir l'armament els convertiria en el potentat absolut de la situació. La Guàrdia Nacional Republicana, preocupada pel destí de les armes, no va poder evitar l'assalt i va renunciar a enfrontar-se a la multitud. A partir d'aquell moment, sindicats i obrers passaren a tenir el control del carrer; començava la revolució a Barcelona.

Les casernes de Sant Andreu, propietat del Ministeri de Defensa, van deixar de ser usades l'any 1998 i es van enderrocar el 2004 a excepció d'algunes antigues cases de militars. Aleshores es projectà la transformació urbana de la zona que incloïa la construcció d'equipaments públics i d'habitatges reclamats pels veïns del barri.

More + Less -

Localització: Passeig Torras i Bages, 129 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.442500446, 2.190811947

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició