Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

Projectada durant la Segona República pel GATCPAC amb l'objectiu de crear un nou model d'habitatge que millorés de manera substancial les condicions de vida de la classe obrera.

[...]

Amb la proclamació de la Segona República (14 d'abril del 1931) es van afavorir nous plantejaments en l'arquitectura seguint els corrents racionalistes provinents d'Europa. En aquest context, la Generalitat de Catalunya encarregà al Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans pel Progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATCPAC, creat el 1930) un projecte per dotar la població obrera d'habitatges dignes davant del gran dèficit que patia Barcelona a conseqüència de l'allau migratòria de treballadors en busca de feina a la indústria de l'àrea metropolitana. El 13 de març del 1933, el President Francesc Macià va col·locar la primera pedra de la Casa Bloc, que es va construir en diverses fases fins l'any 1936.

Es tracta de cinc blocs disposats en forma de "S" per afavorir la ventilació i il·luminació natural dels 207 pisos dúplex d'entre 55 i 77 m2. Aquests consten d'una planta baixa amb sala-menjador, cuina, lavabo, dutxa i terrassa, i de dues a quatre habitacions a la planta superior. Els locals es destinaren a serveis col·lectius: piscines, jardins, guarderies infantils, clubs d'obrers, biblioteques i cooperatives de consum. Amb l'arribada del franquisme, l'edifici va quedar desfigurat quan al 1948 s'hi va afegir un bloc en una zona comuna, conegut com el "bloc fantasma", per acollir famílies de policies nacionals. L'ala sud va ser destinada a residència de vídues i orfes de militars.

Avui es pot visitar un pis de la Casa Bloc com a mostra de l'arquitectura racionalista impulsada per la Generalitat republicana. Les visites són gestionades pel Museu del Disseny de Barcelona.

More + Less -

Localització: Passeig Torras i Bages, 91-105 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.440859972, 2.190652755

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició