Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

A l'interior del mercat de la Barceloneta -a l'entrada est- hi trobem uns plafons informatius sobre els estralls que van causar els bombardeigs de l'aviació feixista al barri durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), convertint-se en una de les zones més afectades de la ciutat.

[...]

El barri de la Barceloneta va ser un dels més castigats per l'aviació feixista durant la Guerra Civil. Va patir nombrosos bombardejos degut a la seva situació estratègica, ja que a banda del port marítim i pesquer, albergava la fàbrica de gas i els tallers de la Maquinista Terrestre i Marítima, indústria que fabricava material de guerra. Molts van ser els indrets del barri afectats, entre aquests la plaça de la Font, on es trobava el mercat i on avui hi trobem els plafons informatius que recorden aquells dramàtics fets. Els bombardejos van ser tan intensos sobre aquest barri i tan nombroses les víctimes mortals que l'Ajuntament va haver de facilitar allotjament a moltes famílies en altres punts de la ciutat, sobretot a la zona alta, on nombrosos pisos de famílies benestants havien quedat buits per la fugida dels seus propietaris en esclatar la guerra.

Entre els bombardejos que afectaren el barri, destaca el que tingué lloc el 29 de maig del 1937 quan una esquadrilla d'avions va concentrar tota l'activitat sobre la Barceloneta, destrossant nombrosos edificis i provocant un elevat nombre de víctimes mortals. A més, una de les bombes va destruir una nau dels tallers de la Maquinista Terrestre i Marítima, causant ferides de gravetat a 9 persones. Un dels objectius del bombardeig era destruir la fàbrica de gas que sortosament no va patir desperfectes. El dia 1 d'octubre del 1937 es va produir un altre atac aeri sagnant, ja que a banda de les bombes llençades des dels avions, aquests van metrallar a la població que fugia corrent, especialment al passeig Nacional -avui Joan de Borbó- i els seus voltants. Aquell dia, dotze bombes van caure sobre un col·legi del carrer Balboa en horari de classe. El total de víctimes del bombardeig fou de 87 morts i 53 ferits. Un nou atac produït per l'aviació italiana el dia 19 d'octubre del mateix any va afectar massivament el moll de Pescadors i el moll de Barcelona, deixant la torre Jaume I de l'aeri del port inutilitzada.

More + Less -

Localització: Plaça de la Font 1 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.380175810, 2.189276257

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició