Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Miquel Pedrola

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), al carrer de Sant Miquel del barri de la Barceloneta se li canvià el nom pel de Miquel Pedrola, veí del barri i dirigent del POUM que morí al front de batalla. La inscripció amb el nom del milicià va ser tapada amb diverses capes de pintura durant la dictadura franquista, quan es canvià bona part del nomenclàtor de la ciutat, i fou restaurada l'any 2010 en una actuació per recuperar la memòria popular.

[...]

Avui, al número 45 del carrer de Sant Miquel hi trobem una pintada en la que es llegeix perfectament "Carrer de Miquel Pedrola", i a sota hi ha una placa explicativa. Aquest és el nom que rebé el carrer del 1937 al 1939, en homenatge a Miquel Pedrola i Alegre, destacat militant del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) que va morir el 8 de setembre del 1936 al Front d'Osca.

Pedrola inicià la trajectòria política a la Joventut Comunista Ibèrica per després ingressar al POUM. Amb l'esclat de la Guerra Civil, s'incorporà a les primeres columnes de milicians que sortiren de Barcelona cap al front, amb el grau de comandant. Va resultar mort en l'atac a Casetas de Quicena (Osca) i la notícia de la seva mort va provocar una gran commoció a Barcelona, ja que era una figura molt coneguda i popular. El funeral fou multitudinari, amb nombroses mostres de condol per part de la ciutadania. Al barri de la Barceloneta, on residia i era molt conegut, es va celebrar un homenatge a la seva memòria l'octubre del 1936, organitzat per la Joventut de la Unió de Cooperadors. El canvi de nom del carrer fou aprovat per l'Ajuntament de Barcelona i es féu efectiu en un acte públic en què intervingueren diferents personalitats el 21 de febrer del 1937. El carrer va recuperar el seu anterior nom amb la instauració del règim franquista.

Aquesta inscripció fou descoberta l'any 2009 i, gràcies a la mobilització d'historiadors i de les diverses associacions de veïns de la Barceloneta i altres entitats del barri, s'aconseguí que els propietaris de l'edifici, que l'estaven remodelant, acceptessin conservar-la i restaura-la.

More + Less -

Localització: Carrer de Sant Miquel, 45 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.379395334, 2.188448806

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició