Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Nacional de Catalunya

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

L'edifici de la Prefectura Superior de Policia va ser, des de l'inici de la dictadura i fins al final del franquisme, un dels símbols de la repressió franquista a la ciutat de Barcelona. En aquesta comissaria, les forces de l'ordre van portar a terme interrogatoris i tortures als opositors al règim, homes i dones, que foren detinguts.

[...]

Durant la dictadura (1939-1975), la Prefectura Superior de Policia va ser la seu de la Sisena Brigada -coneguda també com a Brigada Politico-Social-, la policia política del règim franquista que fou creada per llei el 8 de març del 1940 inspirant-se en la Gestapo nazi. La Brigada Politico-Social era l'encarregada de la persecució sistemàtica i arbitrària de qualsevol persona sospitosa de ser "desafecte" al règim franquista. Eduardo Quintela i Pedro Polo en varen ser els caps més destacats fins a la fi dels anys cinquanta. El 1963, Antonio Juan Creix va ser nomenat cap del destacament i a partir del 1968 ho fou el seu germà, Vicente Creix. Ambdós van esdevenir les figures més temudes pels opositors a la dictadura.

La brigada desenvolupà una acció plenament política de desarticulació de l'antifranquisme, amb total impunitat i sense cap control judicial, i va fer de la tortura el mètode habitual de treball a partir del qual elaborava els atestats que permetien iniciar els procediments sumaríssims o l'acció del Tribunal d'Ordre Públic (TOP). Els interrogatoris incloïen humiliacions i amenaces, pallisses o tortures com la de la "banyera", on se submergia el cap dels detinguts en un recipient amb aigua freda. Estava dividida en grups especialitzats: Servei d'Universitat, Afers laborals, Activitats catalanoseparatistes, Activitats comunistes, etc.

Entre les moltes operacions que es van executar des de la Brigada Politico-Social hi destaquen la "caiguda dels 80" de l'any 1947, que significà la desarticulació del moviment guerriller comunista i de l'aparell de propaganda del PSUC, així com la detenció d'alguns òrgans directius d'aquest partit. La Politico-Social també va dur a terme la detenció de Joan Comorera i Gregorio López Raimundo; la de Jordi Pujol arran dels Fets del Palau de la Música del 1960; la desarticulació de la Caputxinada del 1966; o la violenta desfeta de la manifestació protagonitzada per capellans davant de la Prefectura de Policia en protesta per les tortures infligides a l'estudiant Joaquim Boix. Membres de la brigada també van participar en els últims crims comesos pel franquisme, com són l'execució de Salvador Puig-Antich l'any 1974 i de Juan Paredes "Txiki" el 1975.

More + Less -

Localització: Via Laietana, 43 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.386569194, 2.175047745

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició