Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Manifestació a la Harry Walker

Manifest de l'Assemblea de Treballadors de Harry Walker

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

En aquest punt del barri de la Prosperitat es trobava la fàbrica Harry Walker, que va esdevenir un símbol de la lluita obrera contra el franquisme a la dècada del 1970. Els seus treballadors van protagonitzar una vaga de dos mesos que va provocar mostres de solidaritat del veïnat i fins i tot de treballadors d’altres països.

[...]

Autoaccessoris Harry Walker, empresa britànica dedicada a la fabricació de recanvis per a l’automòbil, tenia fàbriques en diversos països. La fàbrica de Barcelona es va instal·lar al passeig Valldaura l’any 1957 i a inicis dels setanta comptava amb una plantilla de gairebé 500 treballadors.

Al setembre de 1970, es produí una primera aturada per part dels treballadors com a conseqüència de les pèssimes condicions de salubritat a la fàbrica. El resultat va ser la sanció a un treballador amb dos mesos de suspensió i quaranta amonestacions a d’altres companys. Les aturades i reivindicacions van continuar per reclamar la suspensió de totes les sancions i un augment salarial de 3.000 pessetes al mes. L’empresa no demostrà en cap moment una actitud dialogant i mantingué les represàlies fins que el 17 de desembre la policia va detenir nou treballadors quan entraven a treballar. L’endemà s’acomiadaren quatre obrers més i la policia entrà a la fàbrica amb cinc cotxes, dos autocars i diverses patrulles a cavall i forçà els obrers a sortir de les instal·lacions.

Aleshores, els treballadors van decidir reunir-se cada matí a la porta de la fàbrica, mentre augmentaven les sancions. La producció de la Harry Walker romangué aturada. El suport a la vaga s’estengué tant per Barcelona com a l’estranger, on els treballadors de les empreses vinculades amb la Harry Walker se’n van fer ressò. Nombrosos diaris francesos i italians publicaren informació de la vaga a Barcelona, i els treballadors de la fàbrica italiana a Torí van declarar un boicot a tots els productes destinats a les fàbriques d’Espanya. Tanmateix la repressió continuà, i el 14 de gener van ser detinguts tres obrers més.

Els 14 treballadors acomiadats i els 253 suspesos de sou i feina van presentar una demanda i la Magistratura de Treball va declarar els acomiadaments improcedents. Malgrat que les lleis franquistes no reconeixien el dret de vaga, el jutge interpretà que la suspensió indefinida dictada per l’empresa equivalia a un acomiadament encobert.

La vaga de la Harry Walker va durar fins al 15 de febrer de 1971 (62 dies) i aconseguí una millora de 1.000 pessetes al mes i la supressió dels contractes eventuals. Constituí un model de reivindicació obrera basat en formes de democràcia directa. Els treballadors, reunits en assemblea, apostaren per mobilitzar-se sense el suport directe dels partits o sindicats clandestins.

A finals dels anys setanta l’empresa Harry Walker es va traslladar a Polinyà. L’any 1975 l’Associació de Veïns i Veïnes de la Prosperitat va proposar que els terrenys de la fàbrica es dediquessin a serveis socials, i així va resultar. Avui l’espai acull l’institut Sant Andreu, el CEIP Santiago Rusiñol, el poliesportiu Valldaura i el CAP Rio de Janeiro, que envolten una plaça amb una pèrgola i una font ornamental.

More + Less -

Localització: Passeig de Valldaura, 249-259 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.441019000, 2.182081000

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició