Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Estàtua de la República davant de la Seu del Districte de Nou Barris. Font: Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris

Construcció del monument a la República a la plaça Llucmajor l'any 1990. Font: Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris

Districte de Nou Barris

Ofrena floral el dia de la República. Font: Districte de Nou Barris

Aquesta gran rotonda va ser coneguda com a plaça de Llucmajor fins que l’any 2016 va canviar de nom per passar a commemorar la Segona República espanyola (1931-1939). La modificació va formar part d’una sèrie de canvis en el nomenclàtor i en l’espai públic de la ciutat encaminats a recuperar el patrimoni republicà a places i carrers.

[...]

Els primers símbols republicans es van instal·lar a la plaça l’any 1990. Es tractà de l’escultura Flama, de Josep Viladomat, que representa una figura femenina com a símbol de la República, i del medalló amb l’efígie de Pi i Margall, polític català que fou president de la Primera República espanyola (1873-74). Tots dos elements havien format part del conjunt escultòric inaugurat l’any 1936 a la plaça del Cinc d’Oros, a la confluència de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia. En aquest espai, l’escultura Flama coronava un obelisc que és l’únic element que s’ha mantingut en el lloc original al llarg dels anys. Al seu peu hi tenia el medalló de Pi i Margall, obra de Joan Pie.

Amb l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, al gener de 1939, l’escultura i el medalló foren retirats i l’obelisc passà a ser dedicat a la victòria feixista incorporant una altra estàtua femenina, obra de Frederic Marés. Però l’escultura de Viladomat i el medalló de Pie no van ser destruïts, sinó amagats en un magatzem municipal del carrer Wellington durant tot el règim franquista, al costat d’altres estàtues retirades de l’espai públic que representaven figures catalanistes. No va ser fins a l’alcaldia de Pasqual Maragall que es va materialitzar el retorn d’aquestes obres a la via pública, i l’any 1990 s’inaugurà al districte de Nou Barris un gran monument, obra dels arquitectes Albert Viaplana i Helio Piñón, que integrava l'escultura de Josep Viladomat i el medalló dedicat a Pi i Margall.

El canvi de nom de la plaça no es va reivindicar formalment fins vint anys més tard. L’any 2010 la Coordinadora d’associacions de veïns i entitats de Nou Barris va organitzar una recollida de signatures amb aquest objectiu. El Districte ho va aprovar en primera instància, però l'Ajuntament no ho va ratificar. Dos anys més tard es va aprovar una solució alternativa: es batejà com a Jardins de la Segona República l’esplanada a l’entrada del parc de la Guineueta, on també s’instal·là una placa en homenatge als lluitadors republicans de Nou Barris.

Tot i així, la reivindicació per canviar el nom de la plaça no va cessar i, amb un nou govern municipal, l’any 2015 es va aprovar el projecte. Un any més tard es produí l’intercanvi de noms: l’espai central passà a anomenar-se plaça de la República, i els jardins van rebre el nom de Llucmajor; s’evità així eliminar el nom d’aquesta població mallorquina, molt lligat al barri.

More + Less -

Localització: Plaça de la República || Coordenades: (LAT, LONG): 41.438527000, 2.174509000

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició