Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Josep Lluís Facerías

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

El pla de les Madres de la Plaza de Mayo està delimitat pel passeig Verdun i el carrer Pi i Molist. Aquesta plaça petita i inclinada acull diverses plaques commemoratives de fets molt diferents, però que tenen un lligam en comú: la lluita contra les dictadures.

[...]

Barcelona és una de les ciutats que més exiliats d’Argentina va acollir entre 1976 i 1983, arran de la dictadura militar en aquest país. Aquesta comunitat està representada per entitats com la Comissió de Solidaritat amb els Familiars Desapareguts a l’Argentina (COSOFAM), que tingué la iniciativa de sol·licitar un espai urbà dedicat a les Madres de la Plaza de Mayo. Així, l’any 1991 s’inaugurà aquest pla com a homenatge a les mares, àvies i familiars que des de 1977 es reuneixen a la Plaza de Mayo de Buenos Aires per exigir al govern argentí la investigació de la desaparició dels seus familiars durant la dictadura. Es van col·locar dues plaques commemoratives al paviment de la plaça i l’any 1995 al mateix districte de Nou Barris es creà l’arbreda de la Memòria, al turó de Roquetes, en memòria de les víctimes argentines.

Més actual és la placa circular situada molt a prop del pas de zebra, inaugurada l’any 2004 en homenatge al militant llibertari antifranquista Josep Lluís Facerías, mort en aquest indret el 30 d’agost de 1957. Al començar la Guerra Civil, Facerías s’allistà a les Joventuts Llibertàries amb només setze anys. Va lluitar amb l’exèrcit republicà fins que caigué a mans franquistes i inicià un periple per diverses presons, camps de concentració i batallons de treball que durà fins a l’any 1945. Un cop lliure, es reincorporà al moviment anarquista, integrant-se al Sindicat d’Indústries Gràfiques de la CNT, i reprengué la lluita armada amb atracament a bancs, bombes a edificis oficials i atemptats. Va formar part del quartet de maquis urbans més conegut junt amb Quico Sabaté, Marcel·lí Massana i Ramon Vila, àlies “Caracremada”.

El dia de la seva mort, Facerías s’havia de trobar amb un company de militància pels voltants de l’Institut Mental, però aquest havia estat interceptat i torturat el dia anterior fins que confessà l’hora i el lloc de la trobada. El 30 d’agost de 1957 la policia esperava Facerías a la cantonada de Pi i Molist amb el passeig d’Urrutia, on el van metrallar fins caure en un forat del solar on avui hi ha la plaça. Quan els agents s’hi van apropar, el van trobar mort i amb una granada a la mà que no li va donar temps a activar.

Cada 30 d’agost se celebra un homenatge popular davant de la placa per recordar la mort d’aquest maqui urbà que va lluitar sempre en contra del feixisme i de la dictadura franquista.

More + Less -

Localització: Pla de les Madres de la Plaza de Mayo || Coordenades: (LAT, LONG): 41.435479000, 2.172214000

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició