Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Nacional de Catalunya

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

A l'inici de la Guerra Civil espanyola, la Generalitat de Catalunya va confiscar l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que passà a ser de gestió pública fins a la fi del conflicte bèl·lic. Durant aquest període es van fer importants avenços mèdics, sobretot en el camp de la cirurgia.

[...]

La construcció del recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, obra de Lluís Domènech i Montaner, s'inicià el 1902, però no s'inaugurà fins a l'any 1930, quan entraren en funcionament els 20 pavellons comunicats entre sí amb passadissos soterrats, distribució que responia a les necessitats mèdiques higienistes de principis del segle XX. El centre aviat va gaudir d'un gran prestigi per la qualitat de les seves instal·lacions i dels seus metges.

El 27 de juliol del 1936, pocs dies després de l'inici de la guerra, el govern català confiscà el centre, que passà a anomenar-se Hospital General de Catalunya i a ser gestionat per la conselleria de Sanitat i Assistència Social, dirigida per l'anarquista Pere Herrera. Aquesta iniciativa de la Generalitat en temps de guerra responia a la voluntat de donar accés a una sanitat pública i de qualitat a tota la població. El cos facultatiu de l'hospital va acceptar públicament la nova organització administrativa i va oferir la màxima col·laboració a les autoritats.

Durant aquest període de gestió pública, que va durar fins al 1939, es van fer importants avenços mèdics. Un exemple és la tècnica de cirurgia de guerra ideada pel doctor Josep Trueta, cap de servei de l'Hospital, que després es va aplicar massivament durant la Segona Guerra Mundial. Es tractava d'un mètode per tractar fractures i ferides obertes evitant la gangrena i la consegüent amputació dels membres afectats. Amb la victòria franquista, el doctor Trueta s'exilià a França i Anglaterra, mentre que diversos metges de l'hospital foren depurats per les noves autoritats i separats a la força de la seva professió.

L'any 1997, el conjunt modernista de l'hospital va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i avui acull la seu de diverses institucions i ofereix visites turístiques guiades.

More + Less -

Localització: Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.411397640, 2.174315178

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició