Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Aquesta plaça està dedicada a les Dones del 36, una denominació genèrica per a totes aquelles dones i nenes que van viure de manera compromesa la Segona República, la Guerra Civil, l'exili, la repressió franquista i fins i tot l'horror nazi. Ciutadanes que es van implicar en la defensa de la legalitat republicana, les llibertats, els valors democràtics i els drets de les dones.

[...]

Durant la Segona República (1931-1939), aquest col·lectiu heterogeni de dones va defensar una societat més justa i igualitària des de diversos àmbits: l'ensenyament, la política, el sindicalisme, etc. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va participar activament en la defensa de les llibertats, tant al front com a la rereguarda. I durant la dictadura franquista (1939-1975) va patir la repressió del règim i moltes d'elles van ser privades de llibertat.

L'any 1997 es va fundar l'associació "Les Dones del 36" amb la voluntat de reunir diferents veus femenines que havien jugat un paper destacat en la defensa d'aquests valors. Després de dècades de silenci imposat durant la dictadura i els primers anys de la democràcia, es va voler atorgar un lloc reivindicatiu a les lluitadores anònimes perquè poguessin transmetre la seva experiència a la ciutadania, especialment a les generacions més joves. L'associació estava integrada per dones entre els 60 i -majoritàriament- els 80 anys, que havien estat milicianes, infermeres, exiliades, treballadores de fàbriques en substitució dels homes que eren al front, membres de partits polítics d'esquerra, etc. L'associació va néixer com un projecte d'un any, però al rebre el premi Maria Aurèlia Capmany el 1997 -que atorga l'Ajuntament de Barcelona anualment- es va convertir en un treball compromès de 10 anys, fins que l'edat avançada de les integrants va obligar-ne la retirada.

El mes d'agost del 2009 s'inaugurà aquesta plaça, no sense polèmica, ja que les reixes que en tanquen l'accés durant la nit van ser interpretades pel veïnat com un impediment al lliure ús de l'espai públic. Les integrants de l'associació "Les dones del 36" també es van queixar formalment a l'Administració apuntant que les reixes els recordaven la repressió franquista. Malgrat les crítiques, des que fou inaugurada la plaça ha esdevingut un espai important per a la celebració d'actes culturals i cívics a la vila de Gràcia.

More + Less -

Localització: Plaça de les Dones del 36 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.404439843, 2.153909423

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició