Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Procedent del llibre « Destructions dans Barcelone, 1938 » PAM

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

"Encaix" és el nom que rep el monument a les víctimes dels bombardeigs de la Guerra Civil, aixecat en el mateix emplaçament on el 17 de març del 1938 una bomba va impactar en un camió carregat de material explosiu causant un elevat nombre de morts i convertint-se així en un dels atacs aeris més greus que va patir la ciutat.

[...]

Dels 194 bombardeigs que patí la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil espanyola, els dels dies 16, 17 i 18 de març del 1938 van ser els més intensos i els que van causar més danys. L'atac va ser ordenat directament pel dictador italià Benito Mussolini, qui, amb la seva aviació, va donar suport a Franco al llarg de tota la guerra. L'objectiu era causar el màxim grau de morts i destrucció possibles i atemorir i desmoralitzar la població a la rereguarda.

El 17 de març del 1938, a la cruïlla del carrer de Balmes amb la Gran Via de les Corts Catalanes, lloc on trobem el monument "Encaix", una bomba va impactar sobre un camió que transportava prop de quatre tones de material explosiu (trilita). L'explosió de l'impacte va ser d'unes dimensions inusitades causant una gran destrucció i la mort dels 23 soldats i del capità que viatjaven dins del camió i la d'altres persones que es trobaven als voltants, així com greus destrosses als edificis adjacents. Al dia següent, diaris d'arreu del món van publicar la notícia i especulaven amb la idea que fos una nova bomba amb un gran poder de destrucció la que havia provocat la gran explosió i l'enorme columna de fum.

Dies després, el 26 de març, la Generalitat de Catalunya va fer públiques les dades de víctimes d'aquells 3 dies d'atacs consecutius: un total de 875 morts i més de 1.500 ferits. També es van comptabilitzar 48 edificis totalment destruïts i 75 de parcialment afectats. Els bombers van efectuar 69 sortides i, durant les setmanes següents, van continuar treballant de manera constant per desenrunar els carrers de la ciutat.

El 29 d'abril del 2003 es va inaugurar, en aquest lloc emblemàtic davant del teatre i cinema Coliseum, el monument a les víctimes dels bombardeigs de la Guerra Civil, obra de Margarita Andreu. L'estructura, de 10 metres d'alçada, és d'acer inoxidable i està formada per quatre barres rectes i quatre d'inclinades que recorden un edifici que cau desequilibrat per les bombes, alhora que simbolitza també una societat desencaixada per la guerra. L'autora, però, vol donar una idea d'esperança que tot allò que es trenca, amb el temps, es torna a unir. Un dels impulsors del monument, l'historiador Josep Benet, en defensava la seva construcció des del 1988, la seva intenció era gravar-hi les paraules de Winston Churchill, qui durant els atacs de l'aviació nazi sobre la Gran Bretanya va dir: "No vull subvalorar la severitat del càstig que cau sobre vosaltres, però confio que els nostres conciutadans seran capaços de resistir com ho va fer el valent poble de Barcelona".

More + Less -

Localització: Gran Via de les Corts Catalanes, 595 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.387947478, 2.166311020

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició