Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Nacional de Catalunya

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

Després de l'alçament militar contra la República el 19 de juliol del 1936, a Barcelona s'imposà un nou orde revolucionari que suposà, entre d'altres coses, la incautació d'edificis com el de l'hotel Ritz (avui Palace Hotel) que va ser reconvertit en menjador popular i en hospital de guerra.

[...]

L'edifici de l'hotel Ritz, un dels establiments de luxe més emblemàtics de Barcelona, va ser projectat per l'arquitecte Eduard Ferrés i construït el 1919. L'estiu del 1936, amb la victòria de l'antifeixisme sobre l'alçament militar a Barcelona, sorgí espontàniament un moviment revolucionari que provocà un canvi en les relacions de propietat. Les organitzacions polítiques i sindicals, la intervenció de les quals havia estat decisiva per poder vèncer l'alçament militar, van confiscar diversos edificis, civils i religiosos, que van experimentar una reconversió dels seus usos. Aquestes entitats van instal·lar les seves seus en locals cèntrics i espaiosos, i van adaptar edificis i establiments privats, molts d'ells emblemàtics per les classes benestants, per acollir serveis destinats a la comunitat.

Un exemple el trobem en l'hotel Ritz (avui Palace Hotel) que, sota la gestió dels sindicats Confederació Nacional del Treball (CNT) i de la Unió General de Treballadors (UGT), es va convertir en un menjador popular, anomenat Gastronòmic nº 1, i en un hospital de guerra. Com a menjador popular, distribuïa àpats gratuïtament entre la població encara que, degut a la massiva afluència de gent, les racions eren minses. Com a hospital, va atendre principalment persones ferides a causa dels bombardeigs aeris que va patir la ciutat i també alguns combatents ferits al front. L'any 1938, però, el Ritz va recuperar la seva funció original i va allotjar, entre d'altres, molts dels mandataris del Govern de la República instal·lats a Barcelona.

More + Less -

Localització: Gran Via de les Corts Catalanes, 668 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.391390072, 2.171541997

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició