Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Fototeca.cat

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

L’any 1973, el bar Funicular i el vestíbul de l’edifici del carrer de Girona 70 van ser l’escenari de l’enfrontament entre policies i militants del Movimiento Ibérico de Liberación (MIL), amb el resultat d’un policia mort. Salvador Puig Antich, membre de la banda revolucionària, fou detingut i acabà condemnat a mort.

[...]

El Movimiento Ibérico de Liberación (MIL) era un grup revolucionari creat el 1972, basant-se en els ideals anarquistes i marxistes, com a oposició al règim franquista. Defensava l'ús de la violència i realitzava atracaments a bancs per finançar el seu aparell de propaganda i comprar armes. Les accions del grup van tenir èxit fins que la policia va identificar, després d'un tiroteig en l'atracament a un banc, la matrícula del vehicle amb que van fugir del lloc dels fets els membres de la banda.

El setge al voltant del MIL va començar a estrènyer-se a partir d'aquest moment. La policia va detenir Santi Soler quan era a punt de fugir a França. El jove, sota amenaces i tortures, va confessar que l'endemà tenia una cita amb companys de la banda al bar Funicular. Al dia següent, 25 de setembre del 1973, Santi Soler, assegut a la barra del bar i rodejat de policies de paisà, havia de rebre Xavier Garriga i Salvador Puig Antich. A la mateixa porta del bar, la policia es va llençar sobre els anarquistes quan es disposaven a entrar-hi. Xavier Garriga no va oposar resistència, però Puig Antich s'hi va enfrontar. La policia, per evitar un escàndol, els va dur fins a la porteria d'un edifici proper, al carrer de Girona número 70, on hi va haver una baralla i un tiroteig que va provocar la mort de l'inspector Francisco Anguas.

Puig Antich, malferit, fou detingut i traslladat a la presó Model. Se li va aplicar un Consell de Guerra amb una instrucció plena d'irregularitats, com les diferents versions del nombre de casquets de bales trobats al portal; l'afirmació, per part de la policia, que durant la baralla només es va disparar la pistola de Puig; i per finalitzar, l'autòpsia de l'inspector Anguas es va realitzar a la comissaria de la Via Laietana impedint saber si veritablement la bala que l'havia mort havia sortit de la pistola de Puig Antich. El Consell de Guerra, malgrat totes les gestions del seu advocat i la campanya cívica que hi va haver per evitar la condemna més dura possible, va determinar la mort per garrot vil de Puig Antich el 2 de març del 1974.

More + Less -

Localització: Carrer de Consell de Cent, 374 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.394998916, 2.171101466

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició