Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Nacional de Catalunya

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

A partir del mes d'octubre del 1937, el Govern basc, a causa de la caiguda del seu territori en mans dels franquistes, es va instal·lar en aquest edifici del passeig de Gràcia de Barcelona. Des d'aquí va fer una tasca important per organitzar l'acolliment de refugiats bascos que arribaren a Catalunya durant el transcurs de la Guerra Civil.

[...]

Pocs mesos després de l'inici de la Guerra Civil, el novembre del 1936, es va instal·lar una delegació del Govern basc a Barcelona, primer al carrer de València i dos mesos després, en aquest mateix edifici del passeig de Gràcia. Des de l'inici de la guerra, a Catalunya havien arribat refugiats bascos, però l'exili més multitudinari s'inicià el 23 d'agost del 1937, quan es va donar per finalitzada la campanya franquista a la zona central del nord de la Península.

En aquest context, el mes d'octubre del 1937 es va aprovar el trasllat del Govern basc en ple, presidit per José Antonio Aguirre, que arribà a la capital catalana el mes següent. Des del seu nou emplaçament, el Govern basc va potenciar diversos departaments, entre ells el d'Assistència Social, a través del qual s'establiren espais per allotjar els refugiats bascos a Catalunya, s'obriren hospitals per atendre'ls i es gestionà el repartiment d'aliments entre aquests. Des del departament de Treball van administrar diversos tallers, sobretot dedicats a la indústria de guerra i regentats majoritàriament per dones. També es va promocionar la cultura basca amb revistes i publicacions pròpies. Fins i tot s'establí una capella al Palau Maldà del carrer del Pi perquè els bascos, molt devots de la fe catòlica, puguessin celebrar missa en una Barcelona on la religió havia quedat marginada de la vida pública.

Amb l'ocupació de Barcelona per part de les tropes franquistes, el president Aguirre va creuar la frontera francesa juntament amb el president de Catalunya, Lluís Companys, el 5 de febrer del 1939. A partir d'aquest moment continuaria la supervivència del Govern basc des de l'exili.

More + Less -

Localització: Passeig de Gràcia, 60 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.392582965, 2.164601153

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició