Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Trobada de l'Assemblea de Catalunya al Palau d'Esports, 1976. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Associació Conèixer Història

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

El mes d'octubre del 1973, uns 150 membres de l'Assemblea de Catalunya es van trobar a l'església de Santa Maria Mitjancera per dur a terme una reunió clandestina. La policia va irrompre en la concentració i va detenir-ne 113 participants.

[...]

A les 9 del matí dels 28 d'octubre del 1973, aproximadament 150 membres de la comissió permanent de l'Assemblea de Catalunya -organització que unia diferents forces antifranquistes- van entrar a l'església Santa Maria Mitjancera, on s'hi havia de fer una reunió clandestina. Aquest tipus d'actes sovint es duien a terme en centres de culte, ja que alguns sectors eclesiàstics catalans s'identificaren amb la causa antifranquista. Per altra banda, l'any 1953 el règim franquista havia acceptat un concordat del Vaticà que prohibia a la policia intervenir en un espai de culte. Aquesta norma, però, quedava anul·lada si la policia rebia el permís del governador civil per entrar a l'església.

Malgrat les mesures preses per mantenir la reunió en secret, quan feia dues hores que havia començat, la policia va encerclar l'edifici i, amb el corresponent permís, va irrompre a l'església detenint la major part dels assistents, tot i que enmig de la confusió alguns van aconseguir fugir. En total van ser 113 els membres de l'Assemblea detinguts i traslladats a la comissaria de la Via Laietana. Allí van ser objecte d'interrogatoris interminables i d'abusos físics i verbals. Tots van ser enviats a la presó, els homes a la Model i les dones a la Trinitat. Aleshores s'inicià una campanya de solidaritat amb els detinguts i es van repartir fulls volants per tota la ciutat. A la presó, els membres de la comissió van rebre contínues mostres de suport de Catalunya, la resta d'Espanya i l'estranger. La repressió del règim va augmentar el suport a l'Assemblea de Catalunya, que esdevingué el principal referent de l'oposició fins a les eleccions del 1977.

More + Less -

Localització: Carrer d'Entença, 196 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.384989645, 2.143756135

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició