Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

© Grupo ADI / Hugo Fernández

L'any 1999 s'inaugurà el monument en memòria de Josep Tarradellas, qui fou president de la Generalitat de Catalunya a l'exili i qui dirigí el primer autogovern català un cop recuperada la democràcia.

[...]

El carrer que des del 1929 portava el nom d'Infanta Carlota -a excepció dels anys de la Segona República, quan s'anomenà carrer de Bernat Metge- passà a dir-se Josep Tarradellas l'any 1988, després de la mort de l'expresident el mes de juny d'aquell any. Posteriorment, el 18 de gener del 1999, en el centenari del naixement de Tarradellas, s'inaugurà el monument que avui hi podem veure. Obra de l'escultor Xavier Corberó, es tracta d'una columna de 23 metres d'alçada formada per cinc blocs de pedra fosca i quatre de marbre blanc intercalats, recordant les quatre barres de la senyera catalana.

Josep Tarradellas, conseller de la Generalitat republicana en diverses ocasions i qui des del 1954 mantingué el càrrec de president de Catalunya exiliat a França, intensificà a partir del 1976 -un cop mort el dictador- els contactes amb polítics catalans de l'interior, sense arribar mai a concretar un acord per a la recuperació de l'autonomia de Catalunya. A les primeres eleccions democràtiques del 1977, a Catalunya triomfaren els partits que defensaven el restabliment de l'Estatut d'Autonomia del 1932. Per tal de neutralitzar aquestes forces rupturistes, l'elegit president del Govern espanyol, Adolfo Suárez, va reconèixer la legitimitat històrica del president Tarradellas, que el 27 de juny va viatjar a Madrid on s'entrevistà amb Suárez i amb el rei Joan Carles I. Tarradellas negocià el restabliment de la Generalitat al marge de l'Assemblea de Parlamentaris -plataforma que agrupava els 47 diputats i els 16 senadors elegits a Catalunya en les eleccions- i prescindint de la reivindicació de l'Estatut del 1932. El 2 de juliol es va fer públic el protocol que reinstaurava vagament l'autonomia de Catalunya i un decret de 29 de setembre del 1977 va reconèixer Josep Tarradellas com a president de la Generalitat.

Finalment, la tarda del 23 d'octubre del 1977, Tarradellas va arribar a Barcelona enmig d'una impressionant rebuda popular que culminà amb un discurs del president des del balcó de la Generalitat recordat per la històrica frase "Ciutadans de Catalunya: ja sóc aquí".

More + Less -

Localització: Avinguda de Josep Tarradellas cantonada amb carrer d'Entença || Coordenades: (LAT, LONG): 41.385729277, 2.142681978

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició