Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Arxiu Municipal de Les Corts

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Associació Conèixer Història

© Grupo ADI / Hugo Fernández

Durant la Guerra Civil, el convent situat entre les actuals av. Diagonal i Gran Via de Carles III, va ser confiscat per la Generalitat de Catalunya, que el va destinar a Correccional General de Dones. L'any 1939 l'edifici va passar a mans de les forces franquistes, que van continuar utilitzant-lo com a presó femenina fins l'any 1955.

[...]

El convent i asil femení de les monges dominiques, conegut com Asil del Bon Consell, fou confiscat pel Comitè de Presons de la Generalitat l'octubre del 1936 per acollir les recluses de la presó del carrer de la Reina Amàlia, enderrocada aquell mateix any. Malgrat que es projectà des d'una òptica humanista, s'hi va arribar a acumular un nombre excessiu de preses, la qual cosa comportà grans penúries. Després dels Fets de Maig del 1937, amb la repressió dels sectors marxistes i dels sindicats, s'hi van confinar dones militants del POUM i de la CNT, que van compartir l'espai amb preses d'ideologia dretana o antirepublicana empresonades en el context de la guerra.

L'any 1939, amb l'ocupació de Barcelona, la presó va passar a mans de les forces franquistes, que van cedir-ne la seva gestió a dues ordes religioses: primer les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül i després, les Mercedàries. La presó tenia capacitat per acollir fins a 150 persones, però entre el gener i l'octubre del 1939 hi van passar fins a 3.267 dones. El nombre màxim de concentració es va assolir l'agost del 1939 amb 1.763 dones i 43 infants. Les condicions de vida a la presó van empitjorar substancialment amb la massificació. Hi mancava espai, el menjar era escàs i les condicions higièniques, deplorables; les preses només es podien dutxar cada vuit o deu dies. També hi havia manca de material sanitari que impedia que els infants poguessin ser atesos correctament. Aquesta manca de condicions sanitàries va fomentar l'aparició de tifus, tuberculosi i sarna, que van provocar una alta mortalitat infantil. Per sobreviure a la situació es van establir importants lligams de solidaritat entre les preses. L'any 1955, la presó de les Corts va ser desallotjada i les recluses, traslladades, primer a la Model i després a la presó de la Trinitat. Dos anys després, l'edifici va ser recuperat per les monges dominiques i el van vendre a una immobiliària que el va enderrocar per construir-hi uns grans magatzems i edificis de vivendes.

Més informació a: www.presodelescorts.org

More + Less -

Localització: Avinguda Diagonal, 617 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.387988193, 2.128024454

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició