Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX        

Photoaisa

Associació Conèixer Història

Associació Conèixer Història

© Grupo ADI / Hugo Fernández

L'any 1967 la Facultat de Dret de la UB va acollir un homenatge al dr. Jordi Rubió i Balaguer, a qui el règim franquista havia depurat i expulsat de la universitat. L'acte -que se celebrà tot i la seva prohibició- fou una de les nombroses activitats cíviques i culturals que en aquells anys van organitzar els moviments antifranquistes.

[...]

La Facultat de Dret, inaugurada el 1958 al campus de Pedralbes i premi FAD d'arquitectura pel seu racionalisme, acollí el 3 de març del 1967 un acte d'homenatge a Rubió i Balaguer, coincidint amb el seu 80è aniversari. Rubió havia estat el primer director de la Biblioteca de Catalunya nomenat el 1913 per Prat de la Riba. Posteriorment va crear l'Escola de Bibliotecaris, de la qual en fou director mentre exercia com a professor de literatura a la Universitat de Barcelona. Durant la Guerra Civil va organitzar el servei de biblioteques del front de guerra i va salvaguardar el fons de la biblioteca del Palau de la Generalitat traslladant-lo a l'Hospital de la Santa Creu. El règim franquista el va sotmetre a un procés de depuració i fou expulsat de la universitat, de la Biblioteca de Catalunya i de l'Escola de Bibliotecaris. Tot i la repressió patida, Rubió mantingué una intensa activitat intel·lectual i cívica per la recuperació de la cultura catalana i rebutjà l'oferta del règim franquista de dirigir la Biblioteca Nacional de Madrid.

L'homenatge de l'any 1967 fou organitzat pels estudiants de la universitat i comptà amb la participació d'intel·lectuals i personalitats com Pau Casals, Pablo Picasso, Josep Carner, Joan Miró, Menéndez Pidal o Bosch i Gimpera. El rector de la UB, Francisco García-Valdecasas, prohibí l'homenatge, però l'acte es realitzà igualment, resultant-ne detinguts i processats 19 dels participants, entre els quals Miquel Coll i Alentorn, Oriol Bohigas, Manuel Sacristán, Carlos Barral, Joan Oliver i Joan Coromines.

L'any 1969, quan es va convocar per primer cop el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el jurat va premiar el dr. Rubió i Balaguer. Al 1977 va ser membre fundador de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i al 1980 va ser guardonat amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a l'àmplia tasca que desenvolupà al llarg de la seva vida en l'àmbit de les lletres catalanes.

More + Less -

Localització: Avinguda Diagonal, 684 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.387234039, 2.121240957

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició