Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sarrià-Sant Gervasi

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


La Mútua Escolar Blanquerna -avui IES Menéndez i Pelayo-, que existia des del 1924, es va adherir a la Generalitat de Catalunya l'any 1936 i va passar a formar part del Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU) que apostà per un nou sistema docent inspirat en els principis racionalistes del treball i la fraternitat humana, de caràcter laic, gratuït, amb igualtat entre nens i nenes i per a tots els infants sense diferències de classe.

La Mútua Escolar Blanquerna va ser fundada el 1924 per famílies d'alumnes de l'Escola Graduada Montessori que depenia de la Mancomunitat de Catalunya i que va ser clausurada per la dictadura de Primo de Rivera l'any 1925. El director fou Alexandre Galí, procedent de la dreta catalanista propera a la Mancomunitat, qui fomentà una escola en català i un ensenyament totalment renovat, inspirat en la llibertat i en els mètodes de l'escola activa.

El 23 d'abril del 1934 es va inaugurar a la Via Augusta l'ampliació de l'escola en un edifici projectat per Jaume Mestres, seguint el model arquitectònic racionalista difós pel GATPAC, que facilitava l'espai als alumnes, protagonistes d'una educació basada en l'acció i en l'aprenentatge en equip. L'edifici s'allunyava així del monumentalisme i dels elements d'ostentació de les escoles construïdes durant la dictadura de Primo de Rivera.

Durant la Segona República, la Mútua Escolar Blanquerna va continuar sent una institució privada, però quan va esclatar la Guerra Civil, la institució es va incorporar a la xarxa escolar de la Generalitat el 16 d'agost del 1936 i va entrar a formar part del Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU) -organisme de la Generalitat que apostava per la renovació pedagògica de l'Escola Moderna-, moment en el qual es va convertir en un institut de caràcter públic. Això suposà una major llibertat d'actuació en l'educació secundària i s'instituí la coeducació entre nois i noies. El 21 de gener del 1939, cinc dies abans que Barcelona fos ocupada per les tropes franquistes, es van aturar les classes i aquell mateix mes l'edifici va ser confiscat i la institució, dissolta pel nou règim.

Localització: Via Augusta, 140 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.400174529, 2.144729358

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn