Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sant Martí

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


L'espai on es va construir el recinte del Fòrum de les Cultures, celebrat l'any 2004, havia estat anteriorment el camp de la Bota, un indret utilitzat durant la Guerra Civil i sobretot durant la dictadura franquista com a escenari d'execucions. Un espai allunyat del nucli urbà per evitar que els curiosos poguessin presenciar els afusellaments. Avui, en aquest punt de la ciutat s'aixeca el monument "Fraternitat" per recordar els que hi foren assassinats.

Al terreny del camp de la Bota, situat entre els termes de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs, l'any 1858 s'hi va construir un castell per a instal·lar-hi una escola d'artillers que va funcionar fins la Segona República. A partir del 1925, aquesta zona de la ciutat es va anar transformant en un dels nombrosos nuclis de barraques de Barcelona on s'instal·laren immigrants que arribaven a la ciutat amb l'esperança de trobar feina i una vida millor.

Iniciada la Guerra Civil espanyola (1936-1939), el parapet d'entrenament del camp de la Bota va ser el lloc escollit pel govern de la República per afusellar-hi 44 militars que s'havien revelat en amb el cop d'estat del 1936. Però va ser un cop acabada la guerra que el camp de la Bota es convertí en espai emblemàtic de la repressió franquista. Les noves autoritats van utilitzar aquests terrenys per dur-hi a terme els nombrosos afusellaments dels qui eren sotmesos a un consell de guerra i sentenciats a mort per rebel·lió militar, bàsicament membres de partits polítics, de sindicats i d'organitzacions que havien donat suport a la República. Fonts especialitzades afirmen que un total de 3.385 persones van ser executades a Catalunya després de la guerra, de les quals prop de 1.700 van ser mortes al camp de la Bota. Gran part dels afusellaments es portaren a terme entre el 1939 i el 1940.

Els condemnats a mort s'assabentaven del seu destí poques hores abans de morir i eren traslladats en camió des dels diversos centres de detenció al camp de la Bota. Un cop afusellats, eren duts al cementiri de Montjuïc i enterrats a la fosa comuna del fossar de la Pedrera. Abans, un metge de l'exèrcit certificava la mort amb un document on normalment hi posava que la causa havia estat una hemorràgia interna, sense especificar què l'havia causada. Amb la celebració del Congrés Eucarístic Internacional el 1952 a Barcelona es va posar fi a aquesta pràctica al camp de la Bota, en un intent de netejar la imatge del règim.

L'any 1992 s'instal·là el monument "Fraternitat" -obra de Miquel Navarro- en homenatge a les persones mortes en aquest indret. Al peu hi ha una inscripció que en un primer moment fou dedicada a les víctimes de la Guerra Civil, tot i que al 2004 va ser canviada per una dedicada als afusellats entre el 1936 i el 1952, és a dir, a les víctimes de la guerra i de la dictadura franquista. L'any 2013 s'instal·là també una placa en memòria dels veïns de Barcelona que durant anys van habitar en barraques en aquesta zona de la ciutat. D'altra banda, a la part del camp de la Bota que pertany a Sant Adrià de Besòs, l'any 2010 s'hi va instal·lar una cartellera informativa en el punt on hi havia el parapet d'afusellament i s'hi va celebrar un acte d'homenatge a les víctimes. 

Localització: Plaça de la Fraternitat (recinte Fòrum) || Coordenades: (LAT, LONG): 41.409574356, 2.221622466

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn