Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sant Martí

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


Al carrer de la Llacuna, entre Ramon Turró i Doctor Trueta, encara s'hi conserva la façana del que va ser la fàbrica "el Cànem" en un edifici que avui acull oficines i un hotel de 4 estrelles. Quan el 26 de gener del 1939 les tropes franquistes entraren a Barcelona, les presons de la ciutat es van veure totalment desbordades a causa de les extraordinàries dimensions de la repressió franquista i hagueren de ser habilitats altres edificis. Aleshores, el Cànem es convertí en un centre de detenció per a persones sospitoses de no ser afins al nou règim.

A la segona meitat del segle XIX, el Poblenou es va constituir com el principal nucli industrial de la ciutat i per aquest fet rebé el nom del "Manchester Català". Durant aquests anys es van posar en funcionament moltes fàbriques, sobretot del sector tèxtil, com la fundada l'any 1882 pels germans Bartolomé i Carles Godó, els mateixos que fundaren el diari La Vanguardia. Fou popularment coneguda com "el Cànem", que és una fibra molt semblant al jute, que era el producte que s'hi fabricava. Al Cànem hi treballaven uns 2.000 obrers, sobretot dones i nens en unes condicions molt dures.

Al 1939 el germans Godó, mostrant la seva afecció al General Franco, cediren gratuïtament l'espai a les autoritats franquistes, que el convertiren en un centre de detenció aprofitant les dues naus i el pati exterior que la constituïen, i perquè al davant es trobava una caserna de la Guàrdia Civil que podria efectuar la vigilància del recinte. Al voltant de 3.000 republicans van malviure al centre amb una alimentació molt escassa, una angoixant manca d'espai i sotmesos a un règim disciplinari amb constants amenaces i maltractaments per part dels cossos de vigilància. A més, eren obligats a cantar, cada matí, l'himne falangista "Cara al Sol". Pel Cànem es calcula que hi van passar prop d'11.000 represaliats republicans, funcionant com un apèndix de la presó Model fins al 23 de març del 1942 quan els últims presos foren traslladats.

Avui, al paviment de la Rambla del Poblenou, a l'alçada del carrer de Llull, hi ha una placa dedicada a les "Dones del Cànem" en memòria de les treballadores que van ser sotmeses a condicions de treball extremes. No existeix, però, cap referència als presos que hi foren confinats per la dictadura franquista.

Localització: Carrer de la Llacuna, 10-20 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.398266166, 2.202641121

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn