Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Horta-Guinardó

ESPAIS DE LA RUTA


L'escultura "David i Goliat" s'inaugurà l'any 1988 en memòria de les Brigades Internacionals, les unitats militars creades a l'inici de la Guerra Civil espanyola (1936-1939) amb voluntaris estrangers de diversos països que arribaren a Espanya per combatre en favor de la República i en contra d'un feixisme en expansió a Europa.

Les Brigades Internacionals van ser unes unitats militars creades a Moscou l'octubre del 1936 per la Internacional Comunista (Comintern), organització que agrupava diversos partits comunistes d'arreu del món. La central de reclutament s'establí a París i dels aspectes organitzatius se n'encarregà el Partit Comunista francès. Malgrat això, bona part dels voluntaris estrangers que van formar aquestes brigades (de fins a 54 països) eren simplement ciutadans idealistes allistats i enviats pels nombrosos comitès d'ajuda al poble espanyol que es van crear a diversos estats. L' objectiu era donar suport a la República, assetjada pels militars que s'havien revelat en un cop d'estat provocant l'inici del conflicte bèl·lic, ja que la gran part de l'exèrcit donava suport als generals sollevats.

Molts d'aquests voluntaris eren obrers, motiu pel qual la majoria d'ells tenien una formació militar nul·la o molt escassa. Segons les fonts més recents, un total de 35.000 brigadistes internacionals van participar a la Guerra Civil espanyola, dels quals 10.000 van resultar morts en combat. Entre aquests brigadistes estrangers també hi trobem intel·lectuals com l'escriptor britànic George Orwell, que va ser militant del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) i que va descriure la seva experiència al llibre "Homenatge a Catalunya".

L'escultura titulada "David i Goliat" és obra de l'artista novaiorquès Roy Shifrin i representa el tors atlètic de David dalt d'una columna i al peu hi ha Goliat, vençut, representat pel seu casc. Fou finançada per l'associació d'antics combatents del batalló Abraham Lincoln, format per nord-americans que lluitaren a la Guerra Civil, i per la Spanish Civil War American Society (Societat Americana de la Guerra Civil espanyola). Entre els socis d'aquesta entitat que van aportar diners per al monument hi havia Edward Kennedy, Woody Allen, Gregory Peck, Leonard Bernstein o Harry Belafonte. L'escultura s'inaugurà el 28 d'octubre del 1988, coincidint amb el 50è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals que tingué lloc a Barcelona amb una desfilada multitudinària per l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia.

Localització: Rambla del Carmel, s/n (boca nord Túnel de la Rovira) || Coordenades: (LAT, LONG): 41.424414095, 2.158233863

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn