Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gràcia

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


Durant la Guerra Civil espanyola, la fàbrica Elizalde -situada al pg. de Sant Joan entre Còrsega i Rosselló- passà de produir automòbils i motors d'avió a fabricar bombes i motors per a l'aviació republicana. La fàbrica fou objectiu dels bombardeigs feixistes.

Amb l'esclat de la Guerra Civil el juliol del 1936 s'inicià una revolució que provocà un canvi en les relacions de propietat i els obrers van passar a gestionar un gran nombre d'empreses fins al final de la guerra. Per posar ordre a la situació, el 24 d'octubre del 1936 s'aprovà el Decret de Col·lectivitzacions i Control Obrer de la Generalitat de Catalunya que fixava, entre d'altres normes, la col·lectivització de les empreses amb més de cent obrers i donava llibertat de decisió a les empreses més petites.

Al 1937, la Fàbrica Elizalde va ser col·lectivitzada amb el nom de SAF 8 i destinada a fabricar bombes d'aviació i el motor rus M25 per a avions. Pel seu valor estratègic, la fàbrica va ser objectiu dels bombardeigs feixistes. El 13 de febrer del 1937 Barcelona va patir el primer dels 194 bombardeigs soferts durant la guerra, el creuer italià Eugenio di Savoia va disparar per primera vegada sobre la ciutat, provocant 18 víctimes. La dreta de l'Eixample fou una de les zones més afectades i, al passeig de Sant Joan (aleshores passeig de Fermí Galán), la fàbrica Elizalde va rebre diversos impactes de projectils, tot i que no van ocasionar grans desperfectes.

Després de la guerra, la fàbrica Elizalde continuà produint motors d'aviació i l‘any 1951 el Govern franquista decretà la seva integració a l'Empresa Nacional de Motores de Aviación SA (ENMASA) quan la fàbrica ja havia estat traslladada al barri de Sant Andreu. Les instal·lacions de l'Eixample foren enderrocades i el mes d'octubre del 1964 es va inaugurar el Grupo de Viviendas del Paseo del General Mola, un total de quatre blocs amb 288 habitatges construïts a iniciativa d'una entitat bancària.

Localització: Passeig de Sant Joan, 147 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.400999974, 2.166395573

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn