Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gràcia

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


Els diumenges 1 i 8 de febrer del 1976 es van produir les primeres grans manifestacions després de la mort de Franco. La ciutadania va sortir al carrer reclamant: "Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia" a diversos indrets de la ciutat. Un dels punts que va concentrar més manifestants va ser el passeig de Sant Joan, on la policia va dur a terme fortes càrregues.

Pocs mesos després de la mort de Franco, nombroses organitzacions ciutadanes amb la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) al capdavant van decidir prendre el carrer per exigir al govern d'Arias Navarro un veritable procés cap a la democràcia. L'1 de febrer del 1976 es convocà una manifestació per demanar l'amnistia per als presos polítics i el diumenge següent se'n convocà una altra en la que s'incorporà la reivindicació dels drets polítics i les llibertats nacionals de Catalunya.

Malgrat la prohibició de les autoritats, la ciutadania acudí massivament a la primera manifestació que s'havia d'iniciar a l'actual passeig de Lluís Companys (aleshores Víctor Pradera), fet que originà càrregues policials contra els vianants que eren en aquella àrea. Aleshores, es va estendre la consigna que la concentració es reproduís a la confluència de la travessera de Gràcia amb el passeig de Sant Joan (llavors General Mola), on cap a les 11 del matí s'hi van aplegar entre 4.000 i 12.000 persones, segons les fonts de l'època. Aquestes van avançar fins al carrer de Rosselló, on els esperava un gran desplegament policial. Els manifestants van seure a terra per mostrar el seu pacifisme però la policia va carregar contra tots ells amb porres, bales de cautxú i pots de fum, provocant la dispersió dels manifestants cap a altres punts de la ciutat. El moment de la càrrega va ser captat per la càmera de diversos fotògrafs, i aquelles imatges són avui un document històric.

A la manifestació del diumenge següent, el 8 de febrer, els enfrontaments amb la policia també es van produir en diversos punts de la ciutat i el passeig de Sant Joan va tornar a ser escenari de greus aldarulls que provocaren nombrosos detinguts i ferits de diversa consideració. La repressió del Govern no va aconseguir afeblir la causa democràtica, sinó que la va reforçar. Durant les setmanes següents varen augmentar els sectors en vaga i diversos ajuntaments i entitats es pronunciaren en favor de l'amnistia. Però no va ser fins al nomenament d'Adolfo Suárez que apareixerien les primeres mostres d'obertura: el 14 d'octubre del 1977 les primeres Corts democràtiques van aprovar un projecte definitiu d'amnistia.

Localització: Passeig de Sant Joan || Coordenades: (LAT, LONG): 41.404451205, 2.162858104

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn