Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Gràcia

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), a Barcelona es van construir més de 1.400 refugis antiaeris per protegir la població dels bombardeigs feixistes. El de la plaça del Diamant va ser construït pels veïns del barri i té una fondària de 12 metres sota terra.

El refugi de la plaça del Diamant, excavat a pic i pala, va ser un dels més grans de la ciutat. Està format per un entramat de 250 metres de túnels que s'estenien pel subsòl de la plaça i del carrer de les Guilleries, amb una cabuda d'unes 200 persones. Les parets estan revestides de maons i es va utilitzar la tècnica de la volta catalana com a la majoria de refugis excavats a la ciutat. El refugi disposava de bancs de pedra, vàters i una petita infermeria.

L'espai es va redescobrir l'any 1992, quan es construïa una estació elèctrica i gràcies a les demandes dels veïns del barri es va conservar per fer-lo visitable amb un clar objectiu pedagògic. Durant els treballs de rehabilitació es va recuperar el segon accés al refugi i es va renovar l'enllumenat. També es van instal·lar dos badalots de vidre a les entrades per garantir-ne l'entrada de llum i la ventilació. Actualment, s'hi fan visites guiades que gestiona el Taller d'Història de Gràcia.

La plaça del Diamant és un espai emblemàtic de la Guerra Civil. A banda del refugi, aquesta plaça va donar títol a una de les obres més cèlebres de la literatura catalana contemporània ambientada a l'època de la Segona República i la Guerra Civil: La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda.

Localització: Plaça del Diamant || Coordenades: (LAT, LONG): 41.403796757, 2.155879781

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn