Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Eixample dret

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


Aquest encreuament entre dues de les principals vies de Barcelona va ser testimoni d'importants fets de la història contemporània local, convertint-se així en un espai de memòria cabdal de la ciutat. El 24 de juliol del 1936, pocs dies després de l'esclat de la Guerra Civil, milers de persones s'hi van aplegar per acomiadar les columnes de milicians que anaven a lluitar al front. Dos anys més tard, el 28 d'octubre del 1938, la ciutadania retia homenatge i acomiadava al mateix punt els brigadistes internacionals que havien defensat la República i que deixaven el país mesos abans de la fi del conflicte.

El mes de juliol del 1936, aquesta cruïlla va ser testimoni de la marxa dels voluntaris cap al front de guerra. Es va fer una convocatòria des del sindicat CNT-FAI perquè el màxim nombre d'homes es presentés al passeig de Gràcia amb Diagonal, a tocar del Cinc d'Oros, per formar part de les milícies que havien d'anar a lluitar al front d'Aragó. L'afluència de gent va ser massiva, tant de milicians com de públic que anava a acomiadar-los. Algunes petites columnes van sortir de la ciutat els dies 22 i 23 de juliol, però les grans columnes ho farien a partir del dia 24. Es van formar dues grans columnes, la Durruti -formada per uns 2.500 voluntaris- i la Columna Ortiz -amb uns 800 milicians. L'origen d'aquestes columnes el trobem el 21 de juliol, quan es va crear el Comitè Central de Milícies Antifeixistes (CCMA) amb l'objectiu d'organitzar les seves pròpies milícies, ja que una gran part de l'exèrcit havia donat suport a l'alçament militar en contra de la República.

Dos anys més tard, arran del compromís del cap del Govern de la República, Juan Negrín, amb la Societat de Nacions de retirar els ciutadans estrangers que combatien amb l'exèrcit popular, i amb l'esperança que els aliats internacionals de Franco fessin el mateix, el 28 d'octubre del 1938, aquesta mateixa cruïlla presenciava un altre fet destacat. Els barcelonins i barcelonines acomiadaven multitudinàriament i retien homenatge a les unitats militars creades a l'inici de la Guerra Civil i que van rebre el nom de Brigades Internacionals, formades per voluntaris estrangers de fins a 54 països. Segons les fonts, la xifra de voluntaris més consensuada és de prop de 60.000, dels quals 10.000 van ser morts en combat.

Durant aquella jornada es van veure diferents pancartes d'agraïment i banderes mentre l'aviació republicana sobrevolava la zona llençant octavetes amb paraules d'agraïment als brigadistes per la tasca realitzada. Al voltant de 300.000 persones van assistir a la desfilada per homenatjar els soldats, mentre sonava "La Internacional" i l'"Himne de Riego", i amb la presència de tots els representants institucionals. Avui, al districte d'Horta-Guinardó hi ha un monument en memòria de les Brigades Internacionals.

Localització: <p>Cruïlla passeig de Gràcia i avinguda de la Diagonal</p> || Coordenades: (LAT, LONG): 41.388171458, 2.169884408

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn