Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sant Andreu

The Woods
Cinque Terre
Mountains and fjords
Northern Lights

ESPAIS DE LA RUTA


L'antiga fàbrica de camions Pegaso, que estava situada en aquest punt del barri de la Sagrera, va ser escenari de diverses protestes de treballadors durant els anys 1950 i 1960, en ple franquisme. El moviment obrer va ser un dels corrents que s'oposà més durament a la dictadura. Ja a la dècada del 1970, el barri va viure les reivindicacions dels veïns, que reclamaven l'ús social de l'espai que deixà la fàbrica al ser traslladada a la Zona Franca.

L'any 1951, els treballadors de l'Empresa Nacional de Autocamiones S.A. (ENASA), coneguda com la Pegaso, se sumaren a la vaga general convocada el mes de març. Sorgia amb força un moviment obrer que reclamava augments de sou i millores laborals, però que també s'oposava a una dictadura que afavoria els empresaris en detriment dels drets dels treballadors. Al llarg de la dècada dels anys 1950 se succeïren noves protestes a la Pegaso que acabaren amb la intervenció policial a la fàbrica i la detenció de treballadors. L'any 1956 es va dur a terme una vaga per demanar la jornada de 8 hores, un salari digne i una assegurança d'atur. I al mes de març del 1958 els treballadors es van sumar a la vaga en solidaritat amb els miners asturians mobilitzats en contra de la congelació salarial, patint així represàlies com el tancament de la fàbrica -amb la conseqüent suspensió de sou- i acomiadaments.

Durant la dècada dels anys 1960, la reivindicació obrera va ser molt activa. Al 1962 hi hagué una aturada solidària amb els companys miners que foren acomiadats després d'una vaga. La protesta fou seguida per obrers de tot l'Estat, dels quals 50.000 a Catalunya, i els treballadors de la Pegaso incorporaren a la reivindicació la negociació d'un conveni col·lectiu que havia estat posposada des del 1958. Això comportà el tancament de la fàbrica durant 15 dies i l'acomiadament de 4 treballadors.

L'any 1971 s'inicià el trasllat de la fàbrica a la Zona Franca i els veïns es mobilitzaren per recuperar l'espai i dotar-lo d'una funció social. Reclamaven una escola i un parc per als barris de la Sagrera i Sant Andreu. El 1975, ENASA va vendre la meitat dels terrenys a una immobiliària que ràpidament hi construí pisos; l'altra meitat pertanyia a la ciutat. Les reivindicacions dels veïns van ser constants durant aquests anys i, finalment, al 1976 l'Ajuntament inicià la construcció de l'escola que va esdevenir una de les més grans de Barcelona amb sis classes per curs. L'any 1986 s'inaugurà el parc que hi ha a l'actualitat, en un del seus accessos (al carrer de la Sagrera) s'hi conservà l'antiga porta d'entrada a la fàbrica Pegaso i s'hi instal·là una placa en record dels treballadors que lluitaren per les llibertats i el benestar durant el franquisme. 

Localització: Carrer de la Sagrera, 179 197 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.427160908, 2.190834739

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn