arrel: andreu , idioma: cat , districte: andreu , espai: 1 Memoriabcn

BARRIS DE BARCELONA: HISTÒRIA DEL S.XX

Sant Andreu

ESPAIS DE LA RUTA


L'antiga fbrica de camions Pegaso, que estava situada en aquest punt del barri de la Sagrera, va ser escenari de diverses protestes de treballadors durant els anys 1950 i 1960, en ple franquisme. El moviment obrer va ser un dels corrents que s'opos ms durament a la dictadura. Ja a la dcada del 1970, el barri va viure les reivindicacions dels vens, que reclamaven l's social de l'espai que deix la fbrica al ser traslladada a la Zona Franca.

L'any 1951, els treballadors de l'Empresa Nacional de Autocamiones S.A. (ENASA), coneguda com la Pegaso, se sumaren a la vaga general convocada el mes de mar. Sorgia amb fora un moviment obrer que reclamava augments de sou i millores laborals, per que tamb s'oposava a una dictadura que afavoria els empresaris en detriment dels drets dels treballadors. Al llarg de la dcada dels anys 1950 se succeren noves protestes a la Pegaso que acabaren amb la intervenci policial a la fbrica i la detenci de treballadors. L'any 1956 es va dur a terme una vaga per demanar la jornada de 8 hores, un salari digne i una assegurana d'atur. I al mes de mar del 1958 els treballadors es van sumar a la vaga en solidaritat amb els miners asturians mobilitzats en contra de la congelaci salarial, patint aix represlies com el tancament de la fbrica -amb la conseqent suspensi de sou- i acomiadaments.

Durant la dcada dels anys 1960, la reivindicaci obrera va ser molt activa. Al 1962 hi hagu una aturada solidria amb els companys miners que foren acomiadats desprs d'una vaga. La protesta fou seguida per obrers de tot l'Estat, dels quals 50.000 a Catalunya, i els treballadors de la Pegaso incorporaren a la reivindicaci la negociaci d'un conveni collectiu que havia estat posposada des del 1958. Aix comport el tancament de la fbrica durant 15 dies i l'acomiadament de 4 treballadors.

L'any 1971 s'inici el trasllat de la fbrica a la Zona Franca i els vens es mobilitzaren per recuperar l'espai i dotar-lo d'una funci social. Reclamaven una escola i un parc per als barris de la Sagrera i Sant Andreu. El 1975, ENASA va vendre la meitat dels terrenys a una immobiliria que rpidament hi constru pisos; l'altra meitat pertanyia a la ciutat. Les reivindicacions dels vens van ser constants durant aquests anys i, finalment, al 1976 l'Ajuntament inici la construcci de l'escola que va esdevenir una de les ms grans de Barcelona amb sis classes per curs. L'any 1986 s'inaugur el parc que hi ha a l'actualitat, en un del seus accessos (al carrer de la Sagrera) s'hi conserv l'antiga porta d'entrada a la fbrica Pegaso i s'hi install una placa en record dels treballadors que lluitaren per les llibertats i el benestar durant el franquisme. 

Localització: Carrer de la Sagrera, 179 197 || Coordenades: (LAT, LONG): 41.427160908, 2.190834739

  • Períodes:
  • II República
  • Guerra Civil
  • Dictadura
  • Transició
Memoriabcn